Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Георги Чапкънов: Един спасител излиза по 1125 лева месечно
Автор: Екип Burgas24.bg 10:33 / 16.04.2010Коментари (0)3508
© Burgas24.bg
С Георги Чапкънов, управител на плажовете край Св. Влас:

- Г-н Чапкънов, на срещата с концесионери и наематели на плажовете, вие се застъпихте за използването на джетове при спасителните операции. Дали контролните органи ще ви послушат?

- Спасяването на бедстващи в морето с джетове е практика в цял свят. Останах с впечатление, че и морска администрация, и Областна управа приеха аргументите ни. Наистина джетовете трябва да са оборудвани, със специален надпис и да се използват само за това.

Според мен новата наредба е напълно приложима. Разбира се, като мине сезонът, може да се търсят варианти за усъвършенстването й.

- Доста от колегите ви изразиха опасения относно изискването за водене на два дневника - за плавателните средства и за движението им...

- Това ще принуди стопаните на водните бази да отворят още едно работно място. Това е свързано със сигурността на туриста, но означава и по-голям разход.

- Печеливш бизнес ли е мениджирането на плаж в условията на криза?

- Много трудно един плаж може да донесе някакви впечатляващи приходи. По-скоро е романтика. Разбира се, помага. За първи път работех на плаж през 1986 г. като помощник-сърф учител. Бил съм малко и спасител. Бил съм на почти всички възможни позиции.

- Вие мениджирате ивиците в Св. Влас. За да бъде един плаж като Св. Влас - централен рентабилен, колко временни обекта трябва да има?

- В закона е казано колко трябва да бъдат - 2% от площта. Трябва да се постави въпросът обаче, след като бе увеличена зоната за свободно плажуващите, не би ли трябвало държавата да вдигне делът на обектите на 4%? На търговските обекти, както на чадърите и на шезлонгите не трябва да се гледа само като на източник за печалба. С тях се плаща издръжката на плажа - за почистване, за водно спасяване.

- Каква сума трябва да се инвестира в началото на сезона за подготовка на ивицата?

- Зависи - както от площта, така и от това дали става дума за естествена ивица или изкуствен плаж, как е насипан пясъкът, какъв е пясъчният запас например на един от плажовете ми пясъкът бе отнесен, буквално преместен след последната буря и се наложи да го върнем на старото му място. Става въпрос за 400 самосвала с пясък.

- Колко ще струва наемането на чадър и шезлонг при вас това лято?

- По 7 лв. Миналото лято бяха по 6. Всъщност не съм взел окончателно решение, но вероятно ще се наложи да увеличим цената с 1 лв.

- Защо се налага?

- Заради увеличението на зоната за свободно посещение. Когато говорим за цената, трябва да се има пред вид и какви изисквания поставя пред стопаните на плажа държавата. Например за задължителния персонал. За да ги изпълним, ни се налага да правим доста разходи.

Един спасител ми излиза 1125 лв.

Заплатата им е 800 лв., Плащам и 60 процента от осигуровките, настаняване . И пак не са доволни.

- Държавата обаче също реагира на по-трудните условия, при които в момента се прави бизнес. Договорите за свободните ивици, които предстои да се отдават тази година, ще са за пет години, а наемните вноски - с 30 процента по-ниски. Това достатъчен стимул ли е към старите акули в бранша да разширят бизнеса си?

- Има свободни ивици, които определено представляват интерес. Държавата трябва да създаде предпоставки за по-добър имидж на България като курортна дестинация, а това минава задължително през хубавите чисти и поддържани плажове. Тя заедно с местните власти трябва да се погрижи до всяка ивица да има нормален достъп - път или алея, удобно място за паркиране. Да вземем централния плаж в Бургас. Няма възможност за паркиране, не може инвалилиди или възрастни хора да стигнат до ивицата. Въобще състоянието на плажа в момента е срам за Бургас.

- Очевидно оглеждате свободните ивици. За Бургас център е първи по цена в списъка. Как ви се струват 254 000 лв. наем?

- Това е фантастика. поне 5 години този плаж ще работи на загуба, който и да го мениджира. Може би това е най-лошият плаж в България.

Първо трябва да се инвестира в имиджа му. 254 000 лв. наем? Да не би държавата да е готова да ги даде на наемателя, за да сложи ивицата в ред?!

Централният плаж е една много лоша емблема на Бургас. На мен ми е мъчно, защото става въпрос за моя роден град.

- Какво трябва да се направи на централния плаж, за да си върне той блясъка?

- На него трябва да остане само пясък, а общината да се погрижи наблизо да има голям паркинг, от който могат да влизат средства в бюджета й. в момента е ужас - някакви разрушени сгради, подтискаща картина все едно сме след война.

- Как ще се акумулират средства за наем и издръжка, ако няма временни обекти?

- Първо трябва да се промени имиджът на плажа. След това да се мисли за някакви малки времменни обекти.

- Ще има ли промяна в цените на водните атракции през лято 2010?

- Предполагам, че колегите ще ги задържат в границите от м.г., въпреки че цената на горивото се вдигна. Ползване на джет е от 40 до 60 лв. - в зависимост от плажа и от времето. Държа да отбележа обаче, че 40 лв. на джет не е реална цена.

Водните колела са между 10 и 15 лв.

- Коя ще е топатракцията на сезона?

- В никакъв случай няма да е водният джет. Нашето море е много добро за водни банани, парасейлинги, уиндсърфинг. Състоянието на морето по родното крайбрежие позволява покриването на първите три нива в уиндсърфинга.

В Св. Влас не предлагаме джетове от 2000 г. Така сме преценили. Според новата наредба обаче трябва да осигурим условия на туристи, които идват с частни плавателни съдове. Най-големи рискове създават групите.

Някой си купил джет и го дава на приятели да го покарат.

Управителите на водните бази няма как да им въздействат. Другата голяма опасност са преминаващите джетове. Имали сме случаи да прибираме всички от морето, заради някой, който е решил да кара бясно.

- Плажовете, които управлявате вече бяха посетени от комисията, създадена по инициатива на Областна управа. Как приемате идеята за тази необичайно ранна инспекция?

- Впечатляващ е добронамереният тон на тази първоначална проверка. Адмирирам идеята навреме да се дадат препоръки, които да се изпълнят до началото на активния сезон. Приемам го като един вид помощ от държавата.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: