Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ настоява за спешни мерки за опазване на паметниците на културата в Стария Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 13:45 / 15.05.2013Коментари (0)640
©
Да бъдат назначени експерти към Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), които да работят в община Несебър. Това предлагат общинските съветници от ГЕРБ в морската община в докладна, входирана до Общинския съвет. По този начин ще се подпомогне бъдещото развитие на Старинния Несебър и облекчаването на режима при поддръжка и ремонт на сградите - културно и историческо наследство. Като пример за подобен начин на работа чрез назначаването на експерти в морския град, съветниците от ГЕРБ посочват предложение на кмета на Велико Търново Даниел Панов, което вече е дало положителен резултат.

"Г-н Панов е внесъл през месец март тази година в МС 6 предложения за промяна в Закона за културното наследство, с които да се даде възможност да бъдат спасени сградите - паметници на културата. Неговото предложение напълно съвпада и с нашето виждане за бъдещето на Стария град. Необходимо е да се създават филиали на НИНКН в градовете, където има концентрация на недвижими културни ценности и да бъдат дадени правомощия на общините за управление и надзор по поддръжка на сградите. Несебър се гордее със своите сгради-паметници на културата, искаме да ги запазим и едновременно с това да се облекчат собствениците, архитектите и инвеститорите в различите процедури", коментира водачът на групата съветници от ГЕРБ-Несебър Станислав Цанев.

В резултат на отправените предложения от страна на общинската администрация на Велико Търново и проведени разговори с премиера на България и министъра на културата от служебното правителство е взето решение да се обяви конкурс за двама експерти, подчинени на НИНКН, които ще работят във Велико Търново.

"Предлагаме същото да се случи и в Несебър. ОбС-Несебър да упълномощи кмета на общината да предприеме действия по този въпрос и да бъдат назначени експерти, които да работят на местно ниво. Получихме пълната подкрепа на СНЦ "Старият Несебър" с председател Ивайло Ляхович и очакваме на предстоящата сесия този месец предложението ни да бъде разгледано и прието, защото касае бъдещето на нашия град", заяви Станислав Цанев.

"Предложението е много добро, подкрепям го напълно и смятам, че това е правилната посока на работа по отношение на опазването на Старинния Несебър. Назначаването на експерти, които да работят в регионални музеи и на местно ниво ще позволи да се реагира бързо при разрешаване на различни казуси. Предстои да предприемем и законодателна инициатива в тази връзка", коментира областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, който е избран за втори мандат в НС.

От ГЕРБ-Несебър са отправили и още едно предложение до местния парламент, отново свързано с паметниците на културата в града на ЮНЕСКО. "Архитектурно-исторически резерват "Старинен Несебър" е един от най-посещаваните туристически обекти в цялата страна, а към него проявяват интерес и милиони чуждестранни туристи. Това, което ни притеснява обаче е, че към настоящият момент голяма част от паметниците на културата са непочистени, в неугледен вид заради избуяла растителност. Ето защо трябва да се вземат спешни мерки преди летния сезон да е в разгара си", коментираха съветниците от ГЕРБ.

В докладната си те предлагат ОбС-Несебър да бъдат почистени Старата Митрополия, църквата "Христос Пантократор", църквата "Йоан Кръстител", базиликата "Светите Апостоли" (в двора на СОУ "Любен Каравелов" - гр.Несебър - стара част), Термите и северозападна крепостна стена - в частта зад ресторант "Хемингуей".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: