Фондация „Европейски инициативи” и несебърски деца дариха мартеници на българската общност в Одрин

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:30 / 26.02.2009
679
Голяма пратка с мартеници ще получи българската общност в Одрин в навечерието на Баба Марта. Инициативата е на фондация „Европейски инициативи"-Несебър и несебърският детски комплекс и се осъществява по идея на българския свещеник в Одрин - отец Александър Чъкърък. Отец Чъкърък е свещеник на единствената действаща българска църква в Одрин „Св. Георги", която е и културно средище на българите в областта.

„С този малък жест бихме искали да приобщим към най-красивия и уникален български празник, както нашите сънародници, така и всички приятели на българската култура и традиции в Одрин"-отбеляза председателят на фондацията Пейко Янков. Ще се радваме ако тази идея получи широка подкрепа и български мартеници достигнат до всички кътчета на света, защото българският празник Баба Марта носи послание за мир и благоденствие на всички хора, допълни Янков.

„Децата приеха с голяма радост и ентусиазъм да изработят и изпратят мартеници на свои връстници в Одрин, това бе един щастлив повод за тях да покажат своя талант и умения"- отбеляза директорката на Общинския детски комплекс в Несебър Мима Петрова. Несебърската фондация и детският комплекс в града вече от 4 години насам реализират съвместни инициативи за големите български празници, благотворителни акции за хора в беда и в подкрепа на млади таланти. Фондация „Европейски инициативи" и журналисти от Бургаски регион дариха наскоро на българския храм в Одрин специално изработена икона на Св. Никалай Чудотворец и български книги за библиотеката на храма. Подготвената сега пратка съдържа както ръчно изработени от децата мартеници, така и оригинални дизайнерски мартеници, също и традиционни композиции на Пижо и Пенда в национални носии.

„Изключително се радваме на това сътрудничество. Благодарим ви, че ни давате възможност да празнуваме 1 март заедно с всички българи, а също и да покажем тази красива българска традиция, с коята се гордеем, на нашите приятели в Одрин"-отбеляза отец Александър Чъкърък в разговор с представители на фондацията. Отец Чъкърък е син на потомствения българин Филип Чъкърък, който има най-голяма заслуга за съхранението на действащия български храм в Одрин.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).