Етнографски калейдоскоп се роди в Поморие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:53 / 20.06.2010
539
Шарена черга от народни танци сътвориха в Поморие 12 фолклорни състава от цяла България. Представители на София, Добрич, Шумен, Бургас и др. се събраха, за да участват в първия фестивал на клубовете за народни танци- "Хоро край Поморийския бряг", провел се вчера в черноморския град.

Инициативата се организира под патронажа на кмета инж. Петър Златанов, който поради големия зрителски интерес обеща надиграването да се превърне в традиция. Еднодневният празник няма конкурсен характер и е създаден с цел дейността на самодейните танцови състави да бъде популяризирана. Етапите, в които съставите се представиха, бяха два- в първия всички едновременно играха хора от петте етнографски области на България на централния площад, а във втория - всеки ансамбъл показа любимия си танц на градската сцена. Кръшните ритми събраха стотици зрители, които с нетърпение изчакаха да свърши задължителната програма, за да се хванат на голямо общо хоро и да се докоснат директно до въртележката, в която те завихря българският танц.

Поморийският градоначалник инж. Златанов даде старт на празника с признанието, че освен невероятната смесица от история и настояще, още нещо свързва Поморие с българските народни танци. Танцът е като символа на града- солта, защото дава вкус на живота. Танцът е и онази важна частица, която пълни душите и сърцата на всеки българин и оцветява често сивото ежедневие в по-весели краски. Всеки от нас пази дълбоко в сърцето си любовта към българската народна музика и танц, към тези своеобразни разкази за България. Затова събирания като "Хоро край Поморийския бряг" имат бъдеще. Защото от българското не можеш да избягаш, то е в теб и чака такива моменти, в които да се покаже- от срамежливо тактуване в началото, до огнен танц на общото хоро в края.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).