Експерти на ЮНЕСКО ще правят мониторинг на Стария Несебър

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:05 / 23.11.2010
873
В края на месеца специалисти по опазване на културното наследство на ЮНЕСКО ще извършат мониторинг на Стария град в Несебър. Това съобщи  заместник-министърът на културата Тодор Чобанов. Той уточни, че на експертите от ЮНЕСКО ще бъдат докладвани действията за изработване на Плана за управление на Стария град. Резултатите от тази мисия ще бъдат представени на годишната среща на организацията през май догодина, тогава ще се разглежда и статутът на Несебър в списъка на световното културно наследство. Според зам.-министър Чобанов в случаите с незаконно строителство в Стария Несебър има данни за корупция, по които работи прокуратурата.

"Това привидно законосъобразно узаконяване на сгради не е двоен стандарт, това е корупция. И тази корупция води до незаконосъобразен, вреден резултат със законови способи", каза Тодор Чобанов. На въпрос дали корупцията е на местно или на национално ниво, той отговори: "На няколко нива е, въпрос на изследване и доказване е, но за нас е имало процеси, които са текли на всички равнища."

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство Йорданка Кандулкова каза, че в института има много сигнали за незаконно строителство. "Трябва да призная, че има почти ежегодни комисии, протоколи и писма, в които Институтът за паметници на културата тогава сезира и община, и ДНСК за случаи за незаконно строителство, свързано с надстойки, пристройки, промени по фасадата. В края на 2009-началото на 2010 това са вече 132 случая", каза тя.

Според Тодор Чобанов обаче в случая цифрите са малко подвеждащи. По думите му трябва да се разделят случаите на незаконно строителство от други случаи на нарушения на Закона за културното наследство и Закона за паметниците на културата и музеите, тъй като това са различни проблеми и нарушения. Той бе категоричен, че случаите на незаконно строителство не са 130.

Зам.-министърът на културата каза, че според съвместна преписка с ДНСК случаите със заповеди за премахване за Стария Несебър са петнадесет, като се очаква те да достигнат около 35. "Тези тридесет и пет души не са мнозинството в Несебър, тоест там има едно мълчаливо мнозинство, което в момента наблюдава дали законът ще се приложи, защото това са хора, които са спазвали закона и те в момента искат да разберат те ли са били наивни да спазват закона, или законът ще важи за всички и ще се прилага по реда, по който трябва. Като човек се надявам да не се стигне до събаряне и те сами да отстранят своите нарушения, защото не всички случаи са такива, в които трябва да се стигне до най-лошия сценарий", коментира Чобанов.

Зам.-министърът на културата съобщи още, че прокуратурата работи и по 6 обекта в Стария Несебър - предимно хотели, които са били узаконени на ръба на нормативната уредба. Заради тромавата съдебна система, за тях обаче според Тодор Чобанов ще минат години докато бъдат съборени.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (30):
15.07.2011 Кметът на Несебър: Няма противопоставяне държава - община за Стария Несебър
13.07.2011 Старият град в Несебър ще бъде със статут на квартал на града
02.12.2010 Най-после диалог между граждани и държава в Несебър
02.12.2010 Изваждането на Несебър от ЮНЕСКО не е стояло на дневен ред
29.11.2010 ЮНЕСКО и ИКОМОС на секретна инспекция в Стария Несебър
25.11.2010 Собственик в Несебър: Затворниците не събарят надстройките, а унищожават
къщите
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).