Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Държавна стратегия за интегриране на бежанци от Македония искат в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 14:45 / 06.02.2011Коментари (0)682
©
Македонските граждани с българско самосъзнание Добрила и Здравко Здравески, заедно с тримата си сина, вече ще живеят край морето. Това се разбра на пресконференция, организирана в Несебър от местната администрация. Семейството, за което каузата за право на самоопределяне на българите в Македония, се превърна в лична борба за оцеляване, получи безусловната подкрепа на кмета на Несебър Николай Димитров, председателя на общинския съвет Благой Филипов и членовете на местното македонско културно-благотворително братство "Тодор Александров", начело с председателя Никола Харизанов. В общината живеят хиляди потомци на българи от Егейска и Вардарска Македония, намерили спасение в свободните български земи, след сръбската и гръцка окупация на провинцията.

В знак на солидарност е обявено набиране на средства, които да обезпечат живота на бежанците, докато получат статут на трайно пребиваващи в страната и българско гражданство. Николай Димитров сподели, че работодатели са изявили желание да помогнат и скоро Здравко и Добрила ще могат да започнат работа. По време на срещата се обсъди набирането на средства да стане постоянно, като фондът да се използва за потърсилите подслон у нас бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Резонно се появи и въпросът защо не се построят жилища за тези хора, които нямат възможност да плащат квартири в първите си месеци в родината и да им се създадат условия за труд. Идеите дойдоха от зам.- председателя на "Тодор Александров" - Иван Бабев, който смята, че е крайно време в България да бъде изработена държавна стратегия за интегриране и социализиране на наши сънародници, потърсили убежище в сегашните предели на страната. "Преди 100 г. Българската държава е имала политика за това и така е успяла да приеме милиони българи-бежанци, а сега е абсурден и антихуманен нихилизмът на държавата"- беше казано на срещата.

Задграничният представител на ВМРО за Македония, Петър Колев, заяви, че е време българите в Македония да усетят, че не са сами, а България да се възползва от предимството си на член на бленувания за Сърбия и Македония ЕС и да даде категоричен знак, че няма да търпи репресии срещу наши сънародници. Колев изтъкна, че община Несебър единствена засега се е нагърбила с проблеми, които държавата трябва да реши. "Несебър и неговите жители "измиха срама от челото на България", осигурявайки дом и работа на пострадали българи заради етническото си самосъзнание ", каза Петър Колев.

От разгърналата се дискусия на срещата бе постигнато съгласие, че по такива тежки проблеми не трябва да се мълчи, а напротив, да се даде гласност, за да може не само България, но и всички страни от Европейския съюз и дори от целия свят, да научат как една държава може в началото на 21 век, драстично да нарушава изконни човешки права, налагайки режим на апартейд спрямо свои граждани на етнически и национален принцип. Задграничният представител специално изказа своята благодарност към Община Несебър и Македонското братство от името на Здравески и всички българи от Македония за грижата, отношението и гостоприемството.

Историята на семейство Здравески потресе присъстващите с неподозираната си жестокост и показа уродливата картина на отношението спрямо всеки, който се изяви като българин в Македония. Че "Македония е върната назад във времето", където инквизициите са били ежедневие, стана ясно от разказите на Здравко Здравески, който е готов да даде гласност на историята си дори пред Европейския парламент, защото вече му е непосилно да мълчи. През смърт, убийства, побоища и затвор заради българското си самосъзнание са преминали сем. Здравески, преди да решат да потърсят убежище в България. Пред препълнената зала Добрила Здравеска разказа какво е животът ти да се събира в пет куфара, защото една държава е демократична само на хартия. Жената е внучка на един от най-големите герои - революционери от Илинденското въстание - Георги Стоянов - загинал в бой с османските войски при отбраната на Крушево. Останали без средства и приятели, единствено обществената активност у нас спасява Здравко и семейството му от мизерията и глада. И докато държавата нехае за социализацията на македонските българи в българското общество, Несебър успя да даде нагледен урок по родолюбие, подавайки ръка и предлагайки реална помощ. 5 членното семейство бе трогнато от вниманието и изрази през сълзи искрената си благодарност към домакините.

Освен всеотдайната подкрепа, която община Несебър предложи на сем. Здравески, те бяха посрещнати в града на ЮНЕСКО, като истински, желани и чакани гости. Кметът Николай Димитров, председателят Благой Филипов и членове от братството Тодор Александров, показаха на семейството забележителностите в старинната част на Несебър, като по този начин се надяваха поне за малко тези хора да забравят за страданията и премеждията, през които са преминали и най-накрая да се почувстват у дома.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Градският транспорт в София
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: