Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Домът в Кошарица закръгли половин век
Автор: Екип Burgas24.bg 13:38 / 03.10.2010Коментари (0)1595
Множество гости, дарители, приятели и общественици уважиха в края на работната седмица двойния празник в Дома за деца с умствена изостаналост ДДУИ "Св. Стилиян Пафлагонийски" в с. Кошарица. Освен 50-годишния юбилей на социалното заведение, в петък бе и официалното откриване на параклиса в двора му. Символичната първа копка на храма бе в началото на пролетта, като различни фирми и хора с добри сърца отделиха средства и спонсорираха благородното дело. Още тогава стана ясно, че параклисът ще носи името на дома.

Началото на събитието бе поставено с тържествено освещаване на храма от отец Петър от църквата "Св. Успение Богородично". Веднага след това думата бе дадена на кмета на община Несебър Николай Димитров, който сподели, че параклисът ще служи на децата да се възпитават в духа на християнските ценности и човешките добродетели, както и да се интегрират към заобикалящия ги свят. Той не пропусна да благодари на всички, дали своя принос за изграждането му, и връчи удостоверения на дарителите на параклиса. Имената на хората с големи сърца са: Благой Балинов, Богдан Петков, Георги Генов, Желязка Неделчева, Лъчезар Богданов, Станимир Стоянов, Слави Леков, инж. Димитър Козаров, Пламен Момчев, инж. Надрияна Василева, Траян Колев, Костадин Нищелков, отец Петър и архитект Атанас Пинков. Малко преди всички да разгледат новата придобивка в двора на дома, кметът на Несебър дари за параклиса икона на Св.Георги Победоносец.

Сред гостите, които уважиха рождения ден на дома "Св. Стилиян Пафлагонийски" в с. Кошарица бяха областният управител на Бургас Константин Гребенаров, заместник-областният управител на Бургас Златко Димитров, председателят на Общински съвет Несебър- Благой Филипов, секретарят и заместник-кметове от община Несебър, общински съветници и др.

По време на празничната програма Господин Митев, директор на социалното заведение, запозна гостите с историята на Дома за деца с умствена изостаналост ДДУИ "Св. Стилиян Пафлагонийски". Акцентът бе върху важните и значими моменти през тези 50 години от съществуването на социалното заведение. Най-интересният период от живота на дома, характеризиращ се със социализацията и успешната работа с децата, обхваща последните няколко години. Фактите сами говорят, че там наистина се полагат грижи и усилия за доброто на децата, а именно: някои от възпитаниците учат в местното училище в селото, двама от тях са първокурсници в Професионалната гимназия по туризъм в Слънчев бряг, двама малчугани ходят на детска градина в Кошарица, 14 възпитаници посещават Общинския детски комплекс в Несебър, където учат модерни танци, рисуват, придобиват компютърни умения и т.н. "Тези и други занимания променят децата, правят ги по-силни, по-уверени, по-жизнени, а лицата им често са огрявани от усмивка", сподели в тази връзка директорът Господин Митев. Руска Иванова, Димитринка Стоянова, Василка Горбанова, Тодора Славова и Пенка Терзиева получиха от кмета на Несебър поздравителни адреси за дългогодишна трудова дейност, хуманна всеотдайност и грижи към деца в неравностойно положение в дома в Кошарица. Благодарност и удостоверения получиха и всички спонсори на социалното заведение, които са му помагали през годините. Директорът не пропусна да благодари и на община Несебър, на Общински съвет и лично на кмета Николай Димитров за подкрепата и разбирането към нуждите на дома.

Областният управител Константин Гребенаров и кметът на Несебър Николай Димитров отправиха поздравления по случай празника на дома, а след това започна концертната програма, подготвена от деца и възпитатели. Гостите на рождения ден аплодираха всички участия на малчуганите - "Танц на маймунките", "Моряшки танц", различни песни и стихове, както и изпълненията на вокално-инструменталната група "Белите делфини".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: