Днес приключва умъртвяването на всичките животни в село Близнак

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:54 / 05.04.2011
814
След като вчера започна умъртвяването на всички животни в Малкотърновското село Близнак заради положителни проби на шап, днес процеса трябва да бъде завършен. Директорът на Агенцията по безопасност на храните в Бургас д-р Димитър Германов каза, че е създадена нужната организация за това. Селото е почти на 10 км от турската граница, а и попада в т.нар карантинна зона до село Граничар, тези факти специалистът коментира че всички огнища в момента се намират близо до границата.

"Това което говорим от самото начало за движение на самите животни и пренасяне на вируса се отнася и за тези животни. Заболяването в село Близнак е тип "О" като, при втората вълна в Средец.Болестта като типове са едни и същи, но самия вирус като такъв се различава, от този който бе в с. Кости. Това е съвсем друг вирус. Нормално е той да се променя, тъй като преминава през животни и се препласира и променя. Това означава по-скоро, че ние когато работихме в района на Малко Търново и Царево си свършихме работата и там ликвидирахме заболяванията, защото и следващите проби при дивите животни бяха отрицателни. Наличието на вирус от същия тип, но различен вариант означава, че най-вероятно е дошъл от турската граница", обясни д-р Германов. На въпрос дали е възможно да се появи зараза и в следващото село Евронозово, което е само на 5 км , д-р Германов каза че има теоретична възможност, но се работи това да не се случи.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)

Още по темата (84):
02.11.2012 Над 1 млн. лв. били отделени за компенсиране на загубите от шапната епидемия в Странджа
03.09.2012 България вече е свободна от шапа
26.04.2012 Дават близо 400 000 лв. на Гребенаров, за да се разплати с проектантите на оградата срещу шап, която няма да правим
20.04.2012 Засилват контрола по границата с Турция за сметка на защитната мрежа
18.04.2012 Отмениха изграждането на защитната мрежа между България и Турция
18.04.2012 Няма да градим мрежа против шап на границата с Турция?
Още новини от Регионални новини:
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).