Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес откриват Празниците на изкуствата "Аполония"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:47 / 30.08.2013Коментари (0)833
©
29-ите Празници на изкуствата "Аполония" ще бъдат открити днес с концерт посветен на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди. На сцената на созополския амфитеатър зрителите ще видят плеяда от звездни имена като най- популярната българска оперна певица Красимира Стоянова и още мецосопраното Елена Чавдарова и младите певци Милен Божков и Крум Гълъбов.

До 7 септември "Аполония" публиката може да избира от над 70 прояви - 26 камерни, рок, фолклорни и джаз концерти, 11 театрални представления, един балетен спектакъл, 17 представяния на книги, осем изложби, четири филмови прожекции. Основателят на "Аполония" проф. Димо Димов, който само преди няколко месеца навърши 75 години, също ще има концерт със своя квартет. За почти 30 години "Аполония" това е едва третият концерт на професора.

"Щурм на младите в джаза" е нарекла изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарита Димитрова 12-те концерта в клуб ОББ. Те са с участието на много млади музиканти.

Вече почти на свършване са билетите за новият моноспектакъл на Камен Донев "Лекция № 2 за всеобщата просвета" - в амфитеатър "Аполония" на 31 август. Стоянка Мутафова също ще пристигне в Созопол със спектакъл, наречен неслучайно "Столетие мое" - в читалище "Отец Паисий" на 7 септември.

В театралната програма са включени Малък градски театър "Зад канала" с "Посещение на старата дама" (с Анета Сотирова) и Театър "Възраждане" с "Последната тайна на Фреди". За първи път от доста години в Созопол ще пристигне и Народният театър "Иван Вазов" с три камерни постановки: "Духът на поета" от Стефан Цанев с Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов , "Царството земно" от Тенеси Уилямс с Иван Юруков, Нона Йотова и Дарин Ангелов и "Любов по италиански" от Едуардо де Филипо с Емануела Шкодрева, Калин Сърменов, Ванча Дойчева и др.

Другите представления са на "Театър 199 В. Стойчев" - "Хората от Оз" от Яна Борисова (с Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски и Радена Вълканова) и "Гарванът" от Калина Попянева (с Теодора Духовникова и Калин Врачански).

Рашко Младенов ще представи заедно със своя братовчед - музиканта Константин Цеков изненадващия весело-тъжен спектакъл "Ла" - пореден пример за синтез на изкуствата. Почти премиера ще е спектакълът на балет "Арабеск" Carmen Collection.

В Художествената галерия в Стария град ще бъдат подредена изненадваща изложба на акад. Светлин Русев - непозната за публиката частна колекция на негов почитател, в която има и ранни картини със созополски сюжети.

Френският културен институт ще представи напълно непозната за България колекция гравюри на Жюл Паскин. Очаквани са колекциите на Николай Панайотов и Чавдар Гюзелев (също синтез на изкуства - сценография и живопис), на Виктор Паунов и Кирил Якимов.

В литературната програма са предвидени Иван Теофилов, Марко Ганчев, Георги Господинов, Силвия Чолева, Чавдар Шинов, Людмил Тодоров, Михаил Неделчев, Румен Леонидов, Владимир Левчев, проф. Александър Шурбанов, съвсем младите поети Белослава Димитрова, Стоян Ненов и Александър Христов и др.

Концерт български стари хитове с ново звучене подготвя групата "Фондацията" (Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански). Големи купони се очакват с група "Сигнал", с Михаил Белчев, с Орлин Горанов и с "Банда делпадре" (с гости Стоян Янкулов- Стунджи и бас-китариста Хуан Гарсия-Ерерос от Колумбия)

Във филмовата програма има премиери и изненади. Българската документалистка Адела Пеева ще покаже за първи път "В търсене на Списаревски" - за българския летец-камикадзе. Найо Тицин ще представи документа "Да разкриеш Саломе" - за участието на Александрина Пендачанска в скандалната постановка на операта на Рихард Щраус в Санкт Гален, Швейцария.




Още по темата: общо новини по темата: 1
28.08.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: