Димитър Бойчев поиска смяна на ръководството на Слънчев бряг АД

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:25 / 28.04.2010
586
Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев поиска смяна на ръководството на "Слънчев бряг" АД. Той атакува председателя на съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД Младен Мутафчийски и негови изказвания по медиите. Ето мнението на Бойчев, член на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм:

"Предвиждам, че няма да остане и стрък трева, нито пък сантиметър, незает от хотели и полукриминални търговски обекти". Това е прогнозата за бъдещето на Слънчев бряг написана лично за национален всекидневник от председателя на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД - Младен Мутафчийски. Това щяло да се случи само ако той бъде свален от поста.

Става дума за същия господин, който построи най-новия си хотел в курорта на един от последните червени тенис кортове. Същият господин, който може би е единствения, който вижда в Слънчев бряг трева и незаети терени. Те изчезнаха през последните 10 години, т.е. по време на неговия непрекъснат мандат като шеф на борда на дружеството.

Странно и необяснимо е на какво разчита г-н Мутафчийски пишейки статии, в които сам се обявява за ангел хранител на стотиците декари зелени площи в най-големия ни курорт? Може би си мисли, че никой от читателите на вестника не е стъпвал в Слънчев бряг или че там почиват само незрящи хора? Не, просто г-н Мутафчийски се е вкопчил в мястото си и е готов на всичко за да го запази. Реакцията му е напълно обяснима. От ресорното министерство насрочиха дата за цялостна промяна на ръководството на дружеството. Една ревизия би показала изключително нелицеприятни факти, свързани с управлението на "Слънчев бряг" АД, а именно действия свързани с вреди към държавата и акционерите. Такива вече са на лице. В отговор на парламентарно питане от групата на бургаските депутати от ПП ГЕРБ министър Трайчо Трайков разкри далаверата с продажбата на емблемите на Слънчев бряг - мостиците. Въпреки забрана от страна на Агенцията по приватизация директорът на дружеството г-жа Малина Стратиева ги продава - при това за скрап и за жълти стотинки.

Вероятно настоящото ръководство на "Слънчев бряг" АД е смутено и от факта, че трябва да отговаря и на въпроси като:

1. Защо е изградена непригодна система за отводняване на алеите с улични оттоци? Вследствие на невъзможност за почистване, попадане на строителни отпадъци, заустване на битови отпадни води от различни „временни" обекти, тези съоръжения са задръстени и не функционират. Напразно вложените средства по преценка на специалисти са над 1,5 млн лв.
2. Защо е изграден „напорен" чугунен тръбопровод с диаметър 600 мм за дъждовни води, положен по главния път в комплекса разделящ Изток и Запад с дължина над 2 км. Този тръбопровод не е свързан с нищо - липсва Помпена станция, довеждащи колектори, второстепенни мрежи ... просто е положен под земята ... Стойността на аналогичен тръбопровод възлиза на около 1,2 млн лв.
3. Защо липсва каквато и да било цялостна техническа стратегия, издържан, грамотен поне идеен проект за дъждовна канализация на комплекса, а са изграждани безсмислени съоръжения, които не изпълняват никакви функции, освен усвояване на средства?
4. Защо е изграден битов колектор и напорен тръбопровод от кръстовище Св. Влас/ Слънчев бряг/ Кошарица, бъдеща ПСОВ Слънчев Бряг на стойност около 1,7 млн лева, несвързан с нищо и неработещ.
5. Защо в същото време е пренебрегната реконструкцията на веригата Канални Помпени Станции - КПС 1,2,3,5,5а,10, които са в конструктивният си вид от тяхното построяване през 60-те години, предвидени, оразмерени и изградени за капацитет на туристи от порядъка на 20 000 души. В момента, от години са претоварени, обслужват капацитет туристи около 100 000 души. Голяма авария е възможна всеки момент и като по чудо не се е случила.
6. Къде отиват средствата идващи от наемите за алейна търговия? Очевидно е, че курорта прилича на битак, но не е ясно какво се случва с наемите.
7. Не е ли на лице конфликт на интереси свързан с факта, че директора на дружеството и шефа на борда му са собственици на редица хотели в курорта?
8. Защо продажбата на парцели в Слънчев бряг се извършва нерегламентирано - без провеждане на търг, без ясни критерии и без експертна оценка?
9. Защо през годините на управлението на борда редовно зелени площи се вкарваха в регулация и се продаваха незаконосъобразно?
10. Защо за толкова години не е решен проблема с инфраструктурата на курорта. Г-н Мутафчийски твърди, че тази година умишлено се създава напрежение между дружеството и Община Несебър по тази тема. Може би е забравил, че миналото лято първите туристи живяха на тъмно и си търсиха хотелите със запалки...


Смущаващ е и факта, че председател на Съвета на директорите на дружеството е минотарния собственик (с 25% от акциите), при участие на държавата като мажоритарен собственик (със 75% от акциите). Освен това целите и задачите на всяко едно търговско дружество е да реализира печалба, която да раздели като дивидент с всички свои акционери. В случая със „Слънчев бряг" АД дружеството отдавна спря да излиза на печалба.

Като народен представител, избран от Бургаска област смятам, че беше време тези факти да излязат в публичното пространство. Време е да се помисли трезво за съдбата на най-големия ни курорт и да се търсят решения за неговото "оздравяване", както и отговорност от тези, които го докараха до това състояние.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).