Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Димитър Бойчев поиска смяна на ръководството на Слънчев бряг АД
Автор: Екип Burgas24.bg 17:25 / 28.04.2010Коментари (0)585
© Burgas24.bg
Депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев поиска смяна на ръководството на "Слънчев бряг" АД. Той атакува председателя на съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД Младен Мутафчийски и негови изказвания по медиите. Ето мнението на Бойчев, член на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм:

"Предвиждам, че няма да остане и стрък трева, нито пък сантиметър, незает от хотели и полукриминални търговски обекти". Това е прогнозата за бъдещето на Слънчев бряг написана лично за национален всекидневник от председателя на Съвета на директорите на "Слънчев бряг" АД - Младен Мутафчийски. Това щяло да се случи само ако той бъде свален от поста.

Става дума за същия господин, който построи най-новия си хотел в курорта на един от последните червени тенис кортове. Същият господин, който може би е единствения, който вижда в Слънчев бряг трева и незаети терени. Те изчезнаха през последните 10 години, т.е. по време на неговия непрекъснат мандат като шеф на борда на дружеството.

Странно и необяснимо е на какво разчита г-н Мутафчийски пишейки статии, в които сам се обявява за ангел хранител на стотиците декари зелени площи в най-големия ни курорт? Може би си мисли, че никой от читателите на вестника не е стъпвал в Слънчев бряг или че там почиват само незрящи хора? Не, просто г-н Мутафчийски се е вкопчил в мястото си и е готов на всичко за да го запази. Реакцията му е напълно обяснима. От ресорното министерство насрочиха дата за цялостна промяна на ръководството на дружеството. Една ревизия би показала изключително нелицеприятни факти, свързани с управлението на "Слънчев бряг" АД, а именно действия свързани с вреди към държавата и акционерите. Такива вече са на лице. В отговор на парламентарно питане от групата на бургаските депутати от ПП ГЕРБ министър Трайчо Трайков разкри далаверата с продажбата на емблемите на Слънчев бряг - мостиците. Въпреки забрана от страна на Агенцията по приватизация директорът на дружеството г-жа Малина Стратиева ги продава - при това за скрап и за жълти стотинки.

Вероятно настоящото ръководство на "Слънчев бряг" АД е смутено и от факта, че трябва да отговаря и на въпроси като:

1. Защо е изградена непригодна система за отводняване на алеите с улични оттоци? Вследствие на невъзможност за почистване, попадане на строителни отпадъци, заустване на битови отпадни води от различни „временни" обекти, тези съоръжения са задръстени и не функционират. Напразно вложените средства по преценка на специалисти са над 1,5 млн лв.
2. Защо е изграден „напорен" чугунен тръбопровод с диаметър 600 мм за дъждовни води, положен по главния път в комплекса разделящ Изток и Запад с дължина над 2 км. Този тръбопровод не е свързан с нищо - липсва Помпена станция, довеждащи колектори, второстепенни мрежи ... просто е положен под земята ... Стойността на аналогичен тръбопровод възлиза на около 1,2 млн лв.
3. Защо липсва каквато и да било цялостна техническа стратегия, издържан, грамотен поне идеен проект за дъждовна канализация на комплекса, а са изграждани безсмислени съоръжения, които не изпълняват никакви функции, освен усвояване на средства?
4. Защо е изграден битов колектор и напорен тръбопровод от кръстовище Св. Влас/ Слънчев бряг/ Кошарица, бъдеща ПСОВ Слънчев Бряг на стойност около 1,7 млн лева, несвързан с нищо и неработещ.
5. Защо в същото време е пренебрегната реконструкцията на веригата Канални Помпени Станции - КПС 1,2,3,5,5а,10, които са в конструктивният си вид от тяхното построяване през 60-те години, предвидени, оразмерени и изградени за капацитет на туристи от порядъка на 20 000 души. В момента, от години са претоварени, обслужват капацитет туристи около 100 000 души. Голяма авария е възможна всеки момент и като по чудо не се е случила.
6. Къде отиват средствата идващи от наемите за алейна търговия? Очевидно е, че курорта прилича на битак, но не е ясно какво се случва с наемите.
7. Не е ли на лице конфликт на интереси свързан с факта, че директора на дружеството и шефа на борда му са собственици на редица хотели в курорта?
8. Защо продажбата на парцели в Слънчев бряг се извършва нерегламентирано - без провеждане на търг, без ясни критерии и без експертна оценка?
9. Защо през годините на управлението на борда редовно зелени площи се вкарваха в регулация и се продаваха незаконосъобразно?
10. Защо за толкова години не е решен проблема с инфраструктурата на курорта. Г-н Мутафчийски твърди, че тази година умишлено се създава напрежение между дружеството и Община Несебър по тази тема. Може би е забравил, че миналото лято първите туристи живяха на тъмно и си търсиха хотелите със запалки...


Смущаващ е и факта, че председател на Съвета на директорите на дружеството е минотарния собственик (с 25% от акциите), при участие на държавата като мажоритарен собственик (със 75% от акциите). Освен това целите и задачите на всяко едно търговско дружество е да реализира печалба, която да раздели като дивидент с всички свои акционери. В случая със „Слънчев бряг" АД дружеството отдавна спря да излиза на печалба.

Като народен представител, избран от Бургаска област смятам, че беше време тези факти да излязат в публичното пространство. Време е да се помисли трезво за съдбата на най-големия ни курорт и да се търсят решения за неговото "оздравяване", както и отговорност от тези, които го докараха до това състояние.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Международен технически панаир 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: