Демонстрират косене на тръстика с амфибийна машина в "Пода"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:18 / 26.09.2013
1146
Българско дружество за защита на птиците ще сподели опита си в управлението на бургаските езера с експерти от цялата страна. В петък в защитена местност "Пода" ще бъдат демонстрирани на представители на Министерството на околната среда и водите и няколко природни парка иновативни практики при управлението на влажни зони, които бяха осъществени при изпълнението на проект "Живот за Бургаските езера" изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС.

Нововъведените в страната ни дейности за възстановяване на влажни зони са премахване на стара тръстика във водите на защитена местност "Пода", чрез използване на специализирана плаваща техника (амфибийна машина) и изгаряне, както и създаване на нови водни басейни, чрез използване на големи изкопни машини.

Българско дружество за защита на птиците работи усилено и по обезопасяването на опасната за птиците електропреносна мрежа у нас чрез поставяне на изолации и дивертори. През август и септември в района на Атанасовско езеро бяха поставени със съдействието на ЕВН първите за България 760 дивертора (въртящи се пластинки), които предупреждават птиците за опасните проводници. Те също ще бъдат представени на участниците в срещата.

На срещата, организирана от партньорите на проект "Живот за Бургаските езера" Българска фондация Биоразнообразие, освен обмяна на опит и практическо запознаване с положителните природозащитни практики ще бъдат обсъдени съществуващите в страната проблеми по поддържане на влажните зони и възможностите за бъдещо сътрудничество в това направление.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).