Делегация от Поморие посети Нео Анхиало

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:17 / 21.08.2013
984
Ежегодните Празници на виното в Нео Анхиало, Гърция се проведоха в дните 15-18 август. По този повод заместник-кметът на Община Поморие - Илия Джингов, директорът на Общинския исторически музей и член на УС на Българо-гръцко дружество "Анхиало" - Антон Карабашев и общинските съветници Детелин Лилов, Стефка Ангелова, Христо Парашкевов и Красимира Стоянова - Иванова, посетиха побратимения на Поморие град. Те бяха посрещнати от кмета на Община Волос - Панос Скотиниотис, заместник-кмета на Волос за Нео Анхиало -Пандели Пеликано и кметския наместник на Нео Анхиало - Никос Станьо. По време на посещението те обсъдиха важни въпроси, свързани с образованието, икономиката ,туризма и местното самоуправление.

Празниците събраха в Нео Анхиало над 8 000 посетители. През трите дни жителите и гостите на града се забавляваха с концертни изпълнения на известни гръцки изпълнители и най-доброто вино от региона.

Град Нео Анхиало е основан от гръцки бежанци от българския град Анхиало /Поморие/ през 1906 г. след изгарянето на града. Традицията на ежегодните празници на виното е спомен за виноделието в Поморие. По време на престоя в Гърция, поморийската делегация посети къщата на Йоргос Дионисио, който е потомък на бежанци от Анхиало. Той е превърнал дома си в музей на анхиалския бит и култура. Всички предмети в него са донесени от Поморие и свидетелстват за обичаите на анхиалци в различни периоди.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).