Деца се запознаха с крайбрежната част на парк "Странджа"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:21 / 28.10.2011
488
В границите на парк "Странджа" попада цялата територия на Община Малко Търново, затова от Българска Фондация Биоразнообразие (ББФ), заедно с колегите си от Дирекцията на Природен парк "Странджа" (ДПП) организираха учебни пътувания за всички ученици от СОУ "Васил Левски" - гр. Малко Търново.

На 24 октомври 2011 г. 100 деца от 1 до 4 клас се включиха заедно със своите преподаватели, а утре (29 октомври) предстоят учебните пътувания за по-големите ученици.

Организаторите споделиха още:

За разлика от миналия път, когато водихме децата от Ахтопол, Варвара и Синеморец във вътрешността на парка, този път целта е всеки ученик да се запознае основно с крайбрежието на парк Странджа, което е по-непознато за децата от Малко Търново, Звездец, Граматиково и Визица.

Естествено започнахме с новия Посетителски център на парка в Граматиково, където чрез забавни игри колегите от Дирекцията представиха защитените растителни видове и децата отблизо се запознаха със странджанското сапунче, тиса, звъниката, странджанския дъб и др. Филмчето за парка ги пренесе в света на орхидеите и на нестинарите.

Следващата спирка бе с. Резово - най-югоизточното населено място в България, където с бинокли наблюдавахме големи корморани, видяхме устието на река Резвая и се срещнахме с граничарите, които ни разказаха за тяхната работа в района. Река Велека при моста на Синеморец и особено устието й при вливането в Черно море очароваха учениците, които познават реката в друга светлина и я обичат, защото е предпочитано място за къпане и разходки, но според тях вече не става за риболов, защото няма риба?!

В Ахтопол се разходихме по кея, за да видим фара, лодките и да ни подуха морския вятър, а в Царево ги очакваше нашата изненада - посещение на истински риболовен кораб, акостирал на Царевското пристанище. На малки групи и с помощта на местните рибари всички се качиха на кораба "Приятел" и с интерес слушаха разказите на капитана за това как се лови риба в Черно море, какви видове се хващат и какви опасности дебнат рибарите.

Програмата в съботния ден е същата и се надяваме с тези учебни пътувания да помогнем на децата да научат повече за парк "Странджа" и да ги направим по-загрижени за опазването и популяризирането му. Вярваме, че ще провокираме интереса на учениците да посещават по-често различни части на Странджа с родители, приятели и учители.

Обявихме и конкурса "Странджа през моите очи", в който могат да се включат всички желаещи като използват избраната от тях творческа форма - рисунка, стих, снимка, бижута, макети и т.н.

Обученията са част от проект "Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа" и са резултат от дългосрочните усилия на БФБ и ДПП за повишаване на обществената информираност и подкрепа за региона като защитена територия, както и в полза на местните хора.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).