Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деца от Царево се учат да готвят по проект за трансгранично сътрудничество
Автор: Екип Burgas24.bg 15:58 / 26.11.2013Коментари (0)542
©
На 25 ноември започна обучение по готварство на деца от СОУ "Н. Вапцаров". Уроците са част от дейностите по проект "Храните като взаимно културно наследство в регион Тракия" по програма за трансгранично сътрудничество България - Турция и ще продължат 7 дни.

По време на обучението децата се запознават с българската национална кухня, кулинарни техники, здравословното хранене и с традиционни рецепти от тракийския регион. Техни наставници са преподаватели от Българо-германски център за професионално обучение - клон гр.Царево. Децата научават и прилагат на практика, приготвяйки сами и тествайки много рецепти от традиционната кухня. Те се запознават с основните продукти, начини на приготвяне и сервиране на храната. Учениците ще съберат забравени странджански рецепти, които да им напомнят как са се хранили техните предци. След обучението участниците ще посетят своите връстници, обучаващи се в курса по готварство в гр.Визе, Турция и ще се запознаят с традиционни рецепти от тракийския регион от другата страна на границата. Те ще могат да намерят приликите и разликите в местните кухни, ще обогатят своите знания за използването на хранителни продукти и подправки при приготвянето на храните.

На 28 ноември групата студенти от гр.Визе ще гостува на своите връстници и ще участва в един ден на обученията на децата от Царево, като заедно ще приготвят и опитат български рецепти.

На 30 ноември в гр.Царево ще се проведе семинар и пресконференция по проекта. За участие в семинара са поканени гости от партньорските организации - Община Визе и Асоциация за опазване на природата ДАЙКО, гр.Демиркьой. Гостите ще се запознаят с традиционната местна кухня, ще опитат местни продукти и деликатеси, приготвени от учениците и техните наставници. По време на семинара ще бъде представен филм, заснет за фестивала на храните, който се проведе през месец август в гр.Визе, където участие и награди взеха преподаватели от Българо-германски център за професионално обучение - клон гр.Царево.

На пресконференцията ще бъдат представени дейностите по проекта, реализирани и предстоящи събития. Извършено бе проучване на традиционната българска и турска кухня в региона на Тракия, събрани бяха местни рецепти, които предстои да бъдат отпечатани в книга. Целта на проучването е запазване, съхранение и популяризиране на местните кулинарни техники и традиции в приготвянето на храната като част от културната идентичност и характеристика на региона.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: