Деца казват : "Не" на насилието!" в театрална постановка

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:32 / 16.03.2011
634
Ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Гюльовца казаха "Не" на насилието в театрална постановка, специално разглеждаща жестокостта от деца. Малките актьори разкриха и причините за агресията, чиито корени са в семейната среда и приятелския кръг. Често безразличието и липсата на внимание и интерес към живота на детето, липсата на родителски контрол върху неговите ежедневни постъпки и поведение водят след себе си и грешното отношение на подрастващия към света.

Проявата се състоя в читалище "Яна Лъскова" в Несебър, а основната публика бяха ученици между 5-и и 8-и клас от училища от общината. Постановката, която бе подготвена с помощта на Районен съд- Несебър, и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, ще гостува и в град Айтос. Сред публиката в читалището бяха и представители от община Несебър, членове и обществени възпитатели на МКБППМН, както и прокурор Камен Господинов и съдия Нина Моллова-Белчева от районния съд в града.

Историята на пръв поглед е безобидна- две момчета са поканени на рожден ден на своя съученичка в бар. Поведението на децата обаче е повече от невъзпитано и неглижирано дори и към възрастните, посмели да им направят забележка, а езикът- уличен и неуважителен. Ситуацията в бара разкрива, че ако не си нахален и шумен, ако не пиеш и не пушиш трева, не си интересен и си обект на подигравки. Това е въвеждащата картина, илюстрираща изкривените ценности на подрастващите и попиването единствено и само на лошите поведенчески характеристики на определени прослойки от обществото.

Алкохолът, изпушената трева, приповдигнатото поведение, арогантността и акумулираната дълго агресия ескалират след купона в бара. Това се случва при срещата на момчетата с един съвсем случаен подпийнал възрастен човек, прибиращ се към дома си. Незнайно как мъжът предизвиква ярост в едно от момчетата. Отключилата се агресия повлича и другото момче. Неочакваната среща завършва с побой над възрастния мъж от двамата ученици. Идват полиция, линейка, започва разследване...Следва сцена с прибирането и на двете момчета в домовете им. В едната ситуация - пълна незаинтересованост на родителите към живота на ученика, а в другата, диаметрална противоположност,- се чувства загриженост, внимание и ангажираност към проблемите на момчето. Развръзката е ясна- съдебно дело и произнасяне на присъди според деянията. Т.е. за всяко престъпление, има и наказание.

Изводите от постановката "Не" на насилието!" остават за публиката, която не пропусна да одобри с аплодисменти труда на малките актьори върху проблема с агресията сред децата. Големите предимства на театралното представление са: близките до реалността ситуации на обществени места и в семейна среда, анатомия на насилието, подробно представяне на работата на съда с определената за институцията терминология, поведение и последователност.

На финала всеки участник в постановката получи грамота и копие от Конституцията на Република България от Йорданка Майска-Иванова - председател на Районен съд Несебър. Красимира Тодорова, председател на МКБППМН и зам. кмет по "Здравеопазване и социални дейности", приветства децата от името на кмета на Несебър Николай Димитров и раздаде предметни награди на малките актьори.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).