Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цял Созопол се стече на пристанището за Никулден
Автор: Екип Burgas24.bg 14:21 / 06.12.2013Коментари (0)1024
© Burgas24.bg
Снимка Архив
Множество плавателни съдове отплаваха от пристанището на Созопол в открито море на Никулден. Стотици жители и гости на града участваха в ритуала по хвърляне на венци и цветя в морето в памет на загиналите рибари и моряци, съобщиха от пресцентъра на община Созопол.

Внушителната флотилия раздвижи спокойното море в празничния ден, а сирените на корабите и стотиците сигнални ракети предшестваха ритуалното хвърляне на венците в морските води. Целият град се бе стекъл на пристанището, за да отпразнува един от най-тачените празници в Созопол.

Празничния ден започна със Света литургия в църквата "Св. Георги Победоносец", отслужена от отец Иван. Храмът се оказа тесен за всички, които искаха да чуят празничната служба и да запалят свещ в чест на светеца покровител на рибари и моряци. Дълго миряните се тълпяха пред църквата, където бяха осветени венците в памет на загиналите моряци и рибари. Литийното шествие, в което взеха участие представители на общинския съвет, общинска администрация, църковното настоятелство, моряци, рибари и множество жители и гости на града, бе предвождано от кмета на града Панайот Рейзи с иконата на Св. Николай Чудотворец и отец Иван от храма "Св. Георги Победоносец".

В литийното шествие се включи и посланикът на Република Корея у нас г-н Шин Менг-хо. Дипломатът сподели празника с жителите на морския град по покана на кмета на община Созопол Панайот Рейзи. Корейският посланик посещава Созопол за втори път и както той самия сподели " Не знам кое ми харесва повече - градът, морето или хората. Всичко тук е много хубаво и интересно, а Никулден е истински народен празник".

Никулден привлече в Созопол стотици жители и гости, за които кулминацията на празника е отплуването на лодките в морето. Н.Пр. Шин Менг-Хо смело се качи на кораба "Св. Никола" и с удоволствие участва в празника до края. Цялата флотилия на Созопол от рибарски кораби, лодки и дори яхти се включи в ритуалното хвърляне на венци в морето. Корабчетата бяха препълнени с хора, а за доброто им настроение се грижеха виртуозни оркестри. Всеки екипаж се беше приготвил за празника и черпеше гостите с вино и риба както повелява традицията. Корабите и лодките излязоха в открито море и в близост до остров Св. Иван под звуците на сирените бяха хвърлени ритуалните венци в морската вода. Празничната флотилия направи широк кръг в созополския залив и под звуците на патриотични и популярни морски песни се завърна в пристанището, където празникът продължи до късно.

На Никулден всеки дом в Созопол празнува празника на светеца - покровител на рибарите и моряците и отдават заслужено на една от най-трудните професии, каквато е рибарството. Няма семейство в Созопол, което да не е свързано с морето. Риболовът е не само начин за препитание, но и онази връзка между миналото и бъдещето, която дава самочувствие на жителите на града, който вече 2 620 години гордо издига снага по българските земи.



Още по темата: общо новини по темата: 9
09.12.2013 »
06.12.2013 »
06.12.2013 »
06.12.2013 »
04.12.2013 »
03.12.2013 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: