Частници заграбват плажове в Лозенец

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:10 / 03.06.2013
873
Общината в Царево е сезирала Министерство на регионалното развитие и благоустройството за три плажа в Лозенец, които са присвоени от частни лица без съгласието на държавата и общината. Очаква се представители на министерството да направят проверка или да препратят сигнала до служителите в областната администрация на Бургас.

"Никой няма право да загражда отделни участъци, трябва да има свободен достъп до цялата плажна ивица. Независимо кой е подал сигнала - частно лице или институция, в това число и медия, ние реагираме веднага. Не откликваме единствено на анонимни сигнали", коментира заместник-областният управител на Бургаска област Атанас Терзиев.

Проверка показва, че точно оградените и обозначени като частни имоти плажове са пропуснати в списъка и в кадастралните карти, които включват всички плажни ивици по Черноморието. Такъв е плажът край Лозенец под вилата на Жени Живкова и на други знаменитости, от които се жалва царевският кмет. Подобни плажове има и в други морски общини, като Созопол, например, като засега и те остават с неясна съдба. Досега министерството проверяваше плажовете на концесия, а областната управа - отдадените от нея на търг. След като МРРБ реши да направи кадастрални карти и да обозначи плажовете и след като с промените в Закона за устройство на териториите бе решено 50 на сто от таксите от плажовете да остават за ползване от общините, черноморските общини се активизираха и броят на ивиците порасна.

Общо 34 нови нови плажа са влезли в списъка на държавата. Всички те се намират по Южното Черноморие от Обзор до Резово и към момента са надлежно описани. От всичките 34 плажа 20 са на територията на община Царево. Става въпрос за малки заливи със скали, познати от години и използвани от местните хора и от любителите на спокойствието и тишината. Местните хора обаче недоволстват, защото според тях това не са плажове, а скали с по няколко квадрата пясък пред тях.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).