Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Царевският кмет търси консенсус и обществена подкрепа за бъдещото на общинските пристанища
Автор: Екип Burgas24.bg 16:36 / 13.07.2010Коментари (0)493
© Burgas24.bg
Община Царево има две собствени пристанища -Царевското и Ахтополското, които й бяха прехвърлени безвъзмездно от държавата. Общинската администрация сега разработва стратегия за развитието им. Кметът Петко Арнаудов оценява перспективите за развитие на яхтения и морския туризъм в двете пристанища, които могат да превърнат общината в популярна морска дестинация. Позицията му по този въпрос е, че пристанището в Царево трябва да се развива като модерно яхтено, пътническо и рибарско, а на Ахтополското да се даде предимство за развитие на яхтен туризъм. "Пристанищата ще бъдат твърдо общински и ще се експлоатират чрез общинското предприятие. Сега се стремим яхтеното пристанище да започне да носи и печалба. Към момента постъпленията от годишни пристанищни такси са 35 690 лв.", обяснява Арнаудов. Според него развитието на двете пристанища трябва да е приоритет на общината и да се осъществи със съдействието на държавата.

Царевското пристанище е най-евтино и вече привлича доста клиенти. В момента портът е пълен с яхти от различни краища на света, 6 от тях са на котва, 25 на кея, други 44 на брега и чакат да бъдат пуснати във вода. Дадени са 65 контроли и се очаква броят им до края на годината да достигне 200. През тази година в Царевското пристанище ще бъдат инвестирани 60 хил. лв. в изграждането на спортно-санитарен комплекс.

Кметът поиска от лидерите на парламентарно представените политически партии в общината "БСП", "Атака", "ГЕРБ", "ДСБ" и "СДС" да дадат становище за бъдещето на двете пристанища и да отговорят на три въпроса: как ще се отрази на развитието на общината придобиването на пристанищата Царево и Ахтопол и разкриването и функционирането на ГКПП и митница, подкрепят ли решението на Общинския съвет за заплащането на такса от собствениците на плавателни съдове, или смятат, че на рибарите трябва да се предостави възможност за безвъзмездно ползване на общинската собственост. Ако е така, да посочат мотивите. В писмото си от 18.06.10 г. Арнаудов пита лидерите на основните политически партии и за това подкрепят ли усилията на общината да привлече европейски пари за реконструкцията и модернизацията на рибарско пристанище "Мичурин". Царево има идеен проект и готовност да кандидатства по ОП "Рибарство и аквакултури".

До момента становище за бъдещата визия на общинските пристанища е дошло само от политическа партия "Атака". Лидерите на останалите основни политически партии в общината не са изразили позицията си. На 7.07.10 г. кметът Арнаудов им изпрати напомнящо писмо, с което отново ги кани да дадат и своята позиция за пристанищата.

В изразената позиция от лидера на общинската организация на "Атака" Тодор Гърланов се казва, че подкрепя всякакви усилия за просперитета на рибарството в града и общината, но предлага пристанищната такса за рибарите да е в минимален размер и задължително да отива в касата на рибарското сдружение, като средствата се използват за изграждане на съпътстващи постройки и рибна борса.

Таксите, които царевските рибари трябва да заплащат, предизвика недоволството им и протести. Рибарите не отстъпват в искането си да бъдат освободени от тях, което обаче общинската администрация не приема. Аргументът е, че общината заплаща на държавата такса в размер на 14 320 лв., от която 9 160 лв. за частта, ползвана от риболовни плавателни съдове, и 5 160 лв. за ползваната част от пристанището за обществен транспорт "Царево". "Склонни сме да помогнем на рибарите в Царево и да не заплащат такси за лодките си, това би било помощ в кризата, но тогава всички, които ползват общински имоти, ще искат подобна привилегия от нас", каза кметът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: