Цар Фердинанд е ял рибена чорба на Ропотамо

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:33 / 01.11.2010
1426
"Ние ли сме най-големите престъпници в държавата? Какво им пречат нашите рибарски хижи? Тук сме от години и дядовците ни са риболували и на това място!", повтаряха рибарите по време на акцията по премахването на хижите им от устието на река Ропотамо. Според мъжете никой предварително не ги е предупредил, че са в нарушение и трябва да премахнат бунгалата си. По думите им те обитават селището около 45 дни в годината по време на риболовния сезон.

"Може да ни оставят още няколко дни докато приключи сезона и сами щяхме да си отидем", казваха мъжете. Рибарите са категорични, че с нищо не замърсяват устието на реката, дори напротив всяка година организирали екоакции по почистването на резервата за което дори са събирали пари. В една от тези акции е участвал и бившият външен министър Соломон Паси.

Рибарите на устието на Ропотамо твърдят, че от десетилетия имат свои хижи тук и навремето дори цар Фердинанд е идват при тях и е ял рибена чорба. "Той остава много доволен и пита рибарите с какво да им помогне. Тогава рибарите го помолили да изгради дига, която да пречи на пясъците да се събират на устието. По негово нареждане от дялан камък е изградена дигата", разказа Тотко Богданов с прякор Ропотамски. Най- възрастния рибар 85- годишния Здравко Попов каза, че тук наистина е имало много отдавна рибари и през различни периоди от време рибарите са карани да напускат устието.

След 90-те години обаче през годините е имало негласна уговорка рибарите да бъдат оставени на спокойствие, така от десетината рибарски хижи в момента постройките са над 40. Повечето от рибарите смятат, че зад акцията по премахването на заслоните им стоят финансови интереси и твърдят, че след около година ще стане ясно защо искат да бъдат изгонени и най- вероятно на това място ще се появят нови хотели.

Рибарите се заканиха, че се обърнат към съда ако бунгалата им бъдат разрушени. На това място риболуват рибари от Бургас, Созопол и Приморско. Присъстващите на акцията около 60 рибари казаха, че дори са регистрирали рибарско сдружение " Ропотамо". Днес по време на премахването на постройките им обаче председателят на рибарското сдружение не присъстваше, а самите рибари заявиха че се чувстват излъгани и незащитени.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
03.06.2011 Няма нерегламентирана човешка дейност в резерват Ропотамо
04.11.2010 Съборенитe хижи на Ропотамо вдигат цената на рибата?
01.11.2010 Събориха незаконните рибарски постройки в резервата Ропотамо
01.11.2010 Между 40 – 50 са рибарските бунгала на устието на Ропотамо
01.11.2010 Бутат незаконни рибарски постройки по устието на Ропотамо
29.10.2010 Лидерът на рибарите против разчистването на Ропотамо
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).