Бургазлийчета на детски празник в Айтос

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:15 / 31.08.2012
541
Неповторим детски празник, посветен на новата учебна година, изненада десетте малчугани от Дневен център за работа с деца на улицата, благодарение на кмета на Община Айтос - Васил Едрев.

Покана за гостуването в Община Айтос отправи кмета, приветстващ инициативите на дневния център още от времето, когато оглавяваше бургаската полиция. Преди да разгледат гордостта на айтозлии - етнографски комплекс "Генгера", бургазлийчетата посетиха лесопарк "Славеева река" и зоопарка, проследявайки с интерес разказите за различните животински видове на инспектора по превенция към ОДМВР - Бургас - Цветелина Рандева.

Кметът Васил Едрев лично посрещна децата на "Генгера", като под аплодисментите на малчуганите, управителят на ДЦРДУ - Бургас Таня Колева му връчи благодарствено писмо "за дарителския жест, който допринася за повишаване емоционалното благосъстояние на децата в риск, клиенти на Дневния център". Кметът показа на палавниците ателиетата и изложбените зали на комплекса и получи спонтанното им обещание да залягат над книгите наесен.

Визитата на малчуганите в Айтос, целеше да събуди любопитството на малчуганите по повод наближаващата учебна година. Голям е процента на възпитаниците на Дневния център, които трудно се ресоциализират и са в риск от отпадане от училищни занятия, тъй като много от семействата им не ги пускат на училище. Именно за това, залагайки на игровия и развлекателни методи, възпитателите им търсят повратната точка, която да събуди интереса на децата към учебния процес и да ги накара сами да търсят пътя на познанието.

В непосредствена атмосфера малчуганите получиха ценна информация за флората и фауната на територията на община Айтос, запознаха се с българските обичаи и древни занаяти, съхранени в ателиетата на майсторите в Етнографския комплекс. Всяко от децата се възползва от възможността да седне зад старото грънчарско колело и с помощта на най-младия айтоски майстор - Тодор, от потомствената грънчарска фамилия Орлови, да изработи и украси керамичен предмет. Децата разгледаха ателиета на медникаря и кошничаря и научиха подробности за бита и живота на стария айтоски еснаф по време на емоционална разходка в Етнографската къща. Новият управител на общинската фирма "Генгер" - Атанас Гиргицов ги покани и на гости в механата на комплекса.

От името на цялата група - Директорът на Дневния център за работа с деца на улицата - Таня Колева поднесе сърдечни благодарности към кмета на Айтос, който прегърна идеята за ново гостуване на децата, този път по повод празника 1-ви юни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).