Бургаските земеделци излизат на протест днес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:08 / 21.03.2011
726
Бургаските земеделци ще се съберат на протест днес от 10.00 часа в Карнобат, каза Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите- Бургас. По този начин те ще се включат в националните протестни действия. Бургаските земеделци ще се съберат с машините си и по всяка вероятност ще направят митинг. След което ще се отправят към Петолъчката, за да се срещнат с колегите им от Сливен и от Ямбол.

Основните искания на зърнопроизводителите е да се спазят поетите ангажименти от страна на правителството от подписания меморандум с премиера, Бойко Борисов, и Националната асоциация на зърнопроизводителите от 08 юни 2010 година. Част от нещата, които се включват в подписания документ е изплащане на европейските и национални субсидии до 15 март тази година на всички земеделски производители, за данъците, за намаляване акциза на горивата, за данъчното облагане, за промяна в браншовия закон.

По думите на Киров до този момент около 20% са изплатените европейски субсидии на земеделците в Бургаски регион и то главно на маломерните фермери. Националните все още никой не е получил. На едрите земеделци все още не е изплатено нищо- нито европейските, нито националните. Дребните селскостопански производители са тези, които имат по 100-200 декара обработваема земя, с овощни градини от порядъка на 10-20 декара.

" Ние бяхме колегиални досега в тази тежка икономическа година. Европейските колеги получиха парите си още в края на миналата година. Разбрахме, че е тежко положението и имахме уговорка да изчакаме до 15 март. Насрочената дата дойде, но няма насреща нищо", каза още Киров. Парите, които се полагат на селскостопанските производители са около 28 лева на декар. "Няма значение дали е едър или дребен земеделец. Щом отговаря на условията за подпомагане на единица площ, всеки получава", добави още председателят.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Lidl отвори първия си магазин в Карнобат
Две заведения горяха по морето
Софиянка катастрофира с краден мотоциклет в Несебър
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).