Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Броят зимуващите водолюбиви птици в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 12:07 / 12.01.2012Коментари (0)822
©
Орнитолози от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), СНЦ "Зелени Балкани" и експерти от Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас (РИОСВ) за 22 -ри пореден път ще вземат участие в среднозимно преброяване на водолюбивите птици в региона. Тази година проследяването на числеността на зимуващите птици ще се проведе от 13 до 15 януари в цялата страна. В същия период ще бъдат преброени птиците и в повечето европейски страни.

В Бургас през трите дни, екипите от орнитолози и доброволци ще посетят няколко вътрешни водоема в региона. Това са язовирите Церковски, Траяново, Крушево, рибарници Карнобат и по-малки микроязовири, разположени около селата Черково, Малина, Зорница и град Средец. Специално внимание, през втория ден от среднозимното преброяване, ще бъде отделено на Бургаските езера. Това е денят, когато рано сутрин участниците броят гъските, посещаващи за нощувка езерата Вая, Атанасовско и комплекса Мандра - Пода.

По-късно през деня ще бъде отчетена и числеността на другите видове птици, които езерата приютяват през зимата. В последния ден се броят водолюбивите птици по Черноморското крайбрежие от язовир Ахелой на север до село Резово на юг. По-важните места от този голям маршрут са Поморийското езеро и рибарници Съдиево.

РИОСВ - Бургас ще окаже съдействие за успешното провеждане на среднозимното преброяване като осигури необходимите автомобили и участието на експерти, които по време на преброяването ще контролират за нарушения на режима на опазване на защитените територии.
"Целта на преброяването е да се събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. То е показател за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и хората", коментира Йордан Христов от БДЗП, национален координатор на преброяването. "Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки един от нас", допълни той.

В България през дните на среднозимното преброяване ще бъдат обхванати над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморскот
©
о крайбрежие, както и всички водоеми във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Над 200 експерти и доброволци, обединяват усилията си в повече от 40 екипа. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса има ли промени в средата, която обитават птиците и хората.

Страната ни е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък, като червеногуша гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, малкият корморан, къдроглавият пеликан и много други. През студени зими страната ни е дом на 70 на сто от световната популация на червеногушата гъска и до 40% от европейската популация на голямата белочела гъска. Близо 20 на сто от числеността на малкия корморан зимува по нашите земи.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. То дава оценка на състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, голяма част от които са част от екологичната мрежа Натура 2000.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Международен технически панаир 2024
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: