Без църковна музика на открито остана Поморие в деня на национален траур

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:20 / 16.06.2011
463
Без песни на открито мина първият конкурсен ден от Международния фестивал на православната музика в Поморие. Така организаторите решиха да отдадат своята почит в деня на национален траур по повод нелепата смърт на 8 души, убити в автобус по линията София- Бургас.

Според сценария участниците трябваше да се изявяват на открита сцена в центъра на морския град. След официалното обявяване на национален траур, инициаторите на фестивала от община Поморие и Сливенската митрополия прецениха, че църковната музика трябва да звучи само в храма, където гражданите и гостите на града ще могат да отправят своите молитви за мир на душите на загиналите и за изцеление на пострадалите. Освен замлъкналата сцена, че Поморие скърби днес показваха и свалените наполовина знамена в целия град.

Късно снощи беше дадено началото на VIII Международен фестивал на православната музика "Св. Богородица- Достойно есть". Заради неотложни ангажименти към Светия синод, Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий не успя да пристигне в Поморие и да поведе литийното шествие, което по традиция бележи началото на надпяването. Неговото място беше заето от протосингела на Сливенска епархия архимандрит Калист. В поздравителното си слово кметът на града и изпълнителен директор на фестивала- инж. Петър Златанов благодари на участниците, че отново са намерили сили и желание да бъдат в Поморие, въпреки тежката икономическа ситуация. Пожела с музиката, която правят, да достигнат до душите на слушателите и да им вдъхнат "благодарност в смирението и смиреност в благодарността".

Музиката, която звучи в православния свят в най-важните моменти от човешкия живот, ще бъде гост на Поморие от 15 до 19 юни. Над 1100 хористи от 7 държави за осми път си дават среща край морето в своята мисия да показват красотата на църковните песнопения.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Софиянец си спретна гонка с полицаи от Приморско
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).