Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бавят ремонта на пътя за границата
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 14.07.2010Коментари (0)1202
© Burgas24.bg
Ремонтът на пътя Бургас-Маринка-Звездец-Малко Търново до границата с Турция ще бъде временно спрян заради липса на съфинансиране, става ясно от списък на Изпълнителна агенция "Пътища". Общо 61 км е дължината на участъка, а пътят трябваше да бъде ремонтиран, след като един от участъците след разклона за Босна пропадна заради свлачище, сега движението там е отклонено. Ежедневно автобуси и ТИР-ове лъкатушат по черен път. През март председателят на транспортната комисия към парламента Иван Вълков каза, че парите са намерени и ремонтът започна през април. След конкурс бе избрана шуменската фирма"Автомагистрали-Черно море" АД, която да го ремонтира. Реконструкцията започна. Преди два дни финансовият министър Симеон Дянков поряза надеждите, че важният път ще се оправи бързо. Парите за ремонта са осигурени от Световната банка и по данни от пролетта те са 1,2 млн.лв.

Пропадналият участък от пътя за Малко Търново в района на местността Бялата чешма край Босна се разцепи на две заради активирало се свлачище. По последни данни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че има достатъчно средства за съфинансиране на проектите, но проблемът е в какъв дефицит влизаме, ако ги изпълним.
Решихме да отложим проектите за следващата година, за да спазваме фискалната дисциплина и за да не бъде надхвърлен от 3,8 % прогнозният бюджетен дефицит, каза Дянков пред журналисти.

Според председателя на транспортната комисия към парламента Иван Вълков работата ще продължи, но в по-малки обеми. "Договорено е да не се спира, но това зависи от допълнителни разговори с банката, може да минат на изчакване", заяви той. Според него фирмата в момента е взела авансово средства и може да оперира с тях. Тази година нямало да се усвои цялата предвидена сума, както бе заложено, най-вероятно вместо да работят до октомври от фирмата ще приключат този етап до септември. За да се пуснат в експлоатация, някои от пътните обекти в страната ще забавят, други, като в това число влиза и пътят за Малко Търново, коментираха запознати. Самият проект е за две години и ще се изпълнява на етапи. Гарант между фирмата-изпълнител и Агенция "Пътища" е банката.

Ремонтът на пътя Елхово -Бургас също ще бъде спрян според списъка на агенцията.

В същото време стана ясно, че и другият мегапроект на надлеза, или т.нар детелина продължава да чака провеждане на тръжни процедури за избор на изпълнител и избор на фирма-надзорник. На два пъти се обещаваше, че първо строежът ще започне през март-април, после през юли. Сега се разбра, че има шанс до края на този месец да започнат тръжните процедури по избор на строител и надзор.

В края на ноември миналата година министър Росен Плевнелиев заяви, че детелината ще е факт, като са договорени 8 млн. кредит от Европейската инвестиционна банка. Съфинансирането от бюджета е 2,5 млн. лева.

Според депутата Иван Вълков по-големият проблем били сроковете за тръжните процедури- кога ще бъдат те изготвени.

"Пускаме официално питане на депутатите от ГЕРБ до министъра на регионалното развитие, искаме да чуем точните срокове от него за избор на изпълнител и на надзор, защото тръжните документи трябва да се одобрят от банката. Самата процедура трае 52 дни, ако има обжалване -се добавя месец и още толкова, ако влезе в съда", заяви още Вълков. Той допълни, че има писмо от Европейската инвестиционна банка, с което е потвърден заемът и е осигурено и финансирането, като детелината влиза в един Лот заедно с Южната дъга на София.

"За детелината питайте ГЕРБ. Ние открай време сме "За" този проект, още предишното правителство можеше да го стартира и пак така бяха обещани парите. Освен че ще бъде решен транспортен проблем, се създават работни места и като се завърти в строителство и работа и ще вкарат обратно суми", заяви депутатът от "Атака" Стоян Иванов. Според него тази битка не е партийна.

Източник: factor-bs.com




Още по темата: общо новини по темата: 13
17.11.2010 »
05.11.2010 »
02.11.2010 »
03.09.2010 »
27.08.2010 »
26.08.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: