Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Aвстрийски пенсионери, гости на Слънчев бряг, обновиха част от общежитието на музикално училище
Автор: Екип Burgas24.bg 14:24 / 18.09.2013Коментари (1)1138
С щедро дарение от 90 хил.лв. австрийски пенсионери обновиха част от общежитието на музикалното училище в Котел. Впечатлени от изумителния талант на учениците, възрастните туристи, които пребиваха в началото на лятото в Слънчев бряг, събраха лични средства, за да подпомогнат училището, призвано да съхрани българската фолклорна традиция. С техните средства са напълно реновирани 18 стаи от жилищния корпус на Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев". Помещенията са основно ремонтирани, обзаведени с нови модерни мебели и вече посрещат своите млади обитатели. Да отрежат лентата на обновения корпус и да споделят радостта на ученици и учители в Котел пристигнаха Райнхард Тод - председател на Федералния съвет на Република Австрия, Н.Пр. Герхард Райвегер - посланик на Република Австрия у нас, Вирн Бергер - председател на комисията по парламентарен контрол към австрийския парламент, Корнелий Желязков - областен управител на Сливен, Ралица Базайтова - главен експерт в Министерството на културата. Тук беше и кметът на община Котел Христо Киров, както и основните "двигатели" на инициативата - Гюнтер Щер - представител на туроператора Сениорен Райзен и Калин Сутов - управител на "БТС - Бългериън Турист Сървисиз", ангажиран с посрещането и обслужването на австрийските туристи.

През тази пролет общо 7 000 австрийци от третата възраст, членове на Австрийския съюз на пенсионерите, гостуваха в Слънчев бряг. Австрийската организация на възрастните хора и нейната туроператорска фирма "Сениорен райзен" от 60 години организират пролетни и есенни почивки за членовете си. Слънчев бряг е обявен за най-успешната дестинация, избирана досега от съюза. За първи път реалността далеч е надхвърлила очакванията на изключително претенциозните туристи, каквито са австрийските пенсионери.

Едно от най-вълнуващите преживявания за възрастните туристи е било посещението в НУФИ "Филип Кутев". В програмата на всяка от групите е бил включен 35 -минутен концерт на талантливите му възпитаници. Идеята да бъде подпомогнато училището възникнала спонтанно.

Благотворителната кампания за набиране на средства стартира през април и само за два месеца, до края на пребиваването си у нас, пенсионерите успели да съберат 70 хил.лв. Към уникалната инициатива се присъединяват "БТС - Бългериън Турист Сървисиз" ООД и Димитър Караненов, собственик на хотелите "Флора Парк" и "Приморец" и прибавят още 20 хил.лв. Ремонтните дейности започват веднага, с тях пряко се ангажира лично Калин Сутев.

"Австрийците обещаха и изпълниха ангажимента си. За нас това дарение е крупно не само по стойност. То е изпълнено с много символика и красота, защото е направено от пенсионери за деца. В 45-годишната история на училището никой не е правил такъв щедър жест към нас", каза директорката на училището Мария Градишлиева, която намира символика и във факта, че откриването на обновените помещения съвпада с един от най-светлите християнски празници - денят на Вяра, Надежда и Любов.

"Вашите ученици докоснаха сърцата на нашите пенсионери", формулира дарителския акт Райнхард Тод. През пролетта на 2014 г. други 6000 възрастни австрийци ще гостуват в Слънчев бряг и ще посещават музикалното училище в Котел. Австрийският държавник е убеден, че те ще продължат благотворителната акция, защото в общежитието на децата има все още неремонтирани стаи.

Туроператорите и австрийските пенсионери имат намерение да доведат докрай идеята за осигуряване модерни битови условия на талантливите български деца. Според плановете им пред идното лято от общо 60 стаи в общежитието цялостно реновираните трябва да станат 30. Останалите 30 стаи ще получат почти нови мебели по лична уговорка между Калин Сутев и курорта Албена.

В дарителската инициатива на австрийските пенсионери Н. Пр. Герхард Райвегер видя и предизвикателство към българския бизнес и държава: "Проектът, който днес отбелязваме има няколко измерения - икономическо, културно и най-важното - човешко. Той е свързан с Дунавската стратегия, в която България и Австрия имат определящо място. Европейският съюз дава много възможности за развитието на културния туризъм, защото той е основното средство да се опознаем и да станем приятели. Прави ни и единни в стремежа да помогнем за развитието на младите таланти. Подкрепата за училища като това в Котел, които искат да съхранят народната традиция, е важна задача за обществото".

На 23 април 2014 г. в Слънчев бряг за едноседмичната си почивка ще пристигне първата за следващия сезон група австрийски пенсионери. Учениците и учителите в Котел вече се готвят, за да докоснат със своите песни и танци и техните сърца.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.09.2013 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: