Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Атанас Стоилов: Основният замърсител на плажните ивици са туристите
Автор: Екип Burgas24.bg 09:16 / 18.05.2010Коментари (0)470
© Burgas24.bg
За замърсяването на Бургаския залив и какво е влиянието на туризма върху екологията говори председателя на Асоциацията на българските черноморски общини Атанас Стоилов.

- Господин Стоилов, създава ли според Вас проблем на туризма замърсяването на Бургаския залив?
- Всеки проблем, който е свързан с екологията или със замърсяване на залив или природата, винаги създава проблем особено на хората, които искат да почива в близост до този регион, така че ако това нещо се афишира като проблем на нашето Черноморие, разбира се, че създава.

- Можем ли да твърдим, че отливът на туристи от българското Черноморие се дължи до голяма степен на екологичните проблеми района?
- Вижте, отговорът е много комплексен. По принцип трябва да се види веднъж ние общините по какъв начин допринасяме за привличане на туристи, второ - държавата и трето - самите бизнесмени, тъй като основната движеща сила при туристите и при тяхното привличане, е най-вече маркетингът на отделните фирми и хотели. Няколко пъти сме правили съвместни срещи със съдействието на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и мисля, че по този начин се поставиха някои първи стъпки за съвместна работа в една посока. Мисля, че тук вече основното нещо, защото не виждам като цяло кой дава основание да казваме, че толкова са замърсени нашите плажове или пък природата в отделните населени места, просто зависи най-вече от самите хора, от населението, което живее в населените места. Зависи от общините и от това дали те упражняват достатъчно необходимия контрол, зависи и от областните управители и от функциите, които те изпълняват. Мога да кажа само, че преди седмица се прибираме от района на Каталуния, където бяхме на посещение точно във връзка с желанието за побратимяване на някои от общините по черноморското крайбрежие, в това число и Приморско в региона на Бургас, общините Девня и Дългопол във Варненска област и Шабла в Добричка. На срещите, които проведохме там беше споделено, че вече не е достатъчно на хората, които идват да почиват в Каталуния и Испания, само това, че имат добри природни дадености, слънце, добра инфраструктура и хотели, а за да привлекат и да са конкурентноспособни включително и на България, и на Румъния, Гърция, Турция, те започват да работят и да правят съвместни проекти за културен туризъм. Самите туристи да бъдат привлечени не само чрез дадеността, но и допълнително да бъдат дадени интересни занимания. Така че мисля, че в тази насока ние трябва много добре да използваме опита, който имат те натрупан и по този начин да създадем добри условия и да рекламираме най-вече. Да използваме даденостите, които имаме, нали виждам рекламите, които вървят навън, там се използват личности, както ние имаме примерно един Стоичков, Бербатов, а постоянно има хора, които говорят срещу тях. Аз мисля, че това са лицата, които в момента са най-известните, те трябва да бъдат използвани много добре от хората.


- Нека се върнем отново на екологията. Имате ли данни кои са основните замърсители на Бургаския залив?
- Аз специално като кмет на община, която е по-далеч от Бургас, като цяло сме говорили с кмета на Бургас и мисля, че там в конкретика РИОСВ-Бургас може да каже кои са замърсителите и повече самите общини, на чиито територии стават замърсяванията. Това, което можем да кажем и сме говорили, че основният замърсител на ивиците са като цяло, и Вие знаете, самите жители и гости, които идват на тези места. Самият залив вече трудно е да кажа. На този етап експертна оценка мисля, че РИОСВ-Бургас най-добре може да каже.


- Можем ли да кажем, че туристическият бранш има някаква вина за замърсяването на залива?
- Знаете по принцип каква е ситуацията в частния бизнес. Много от хотелите, много от това, което става по Северното и по Южното Черноморие. Самият бизнес рядко се съобразява с дадените препоръки от общините, най-вече от главните архитекти, които одобряват проектите. От там и забраните, които има вече на база на предложенията, които бяха дадени от самите бизнесмени, които бяха дадени в активния сезон да се забрани строителството. Проблемите с инфраструктурата, навсякъде лоши пътища, липсата на канализация, пречиствателните станции, които са оразмерени за определен брой туристи, а в момента са два-три пъти повече. Проблем виждате е и неправилното, преди време и самите общини, най-вече главните архитекти дават разрешения пак казвам, плажните ивици са така направени, че ако всички решат да отидат на плаж, надали някой може да отиде и се прекарва голяма част от времето на басейните, което губи смисъл от едно красиво черноморско крайбрежие, което, пък и сравнявайки го с Испания, Турция, Гърция, нашата плажна ивица е много по-добре съчетана с природните дадености - озеленяване, гора, много по-добри условия даваме. Единственото, което е проблем за мен е, че в тази насока трябва да работи бизнеса и всички.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: