Археолог: Вампирите в Созопол са интерпретация на археологически факти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:10 / 11.06.2012
1118
Скелетите от погребенията в Созопол са археологически факт, който интерпретираме в аспекта - вампири. Това каза Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол. По думите му - това е само една хипотеза. На никого не пише на челото "вампир" и зъбите не са му по 3 - 4 см или повече. Това е един археологически факт, който интерпретираме в този аспект, заяви Недев.

Единият скелет има по-крепка костна система. В лявата част на гърдите имаше забит предмет - триъгълен, масивен, който прилича на рало. На другия, който е в съседство до него, имаше поставен в областта на слънчевия сплит продълговат железен предмет, който след като го извадихме, не ми прилича на някакъв конкретен точно определим предмет", допълни Недев.

Предположението е, че хората, чиито скелети бяха намерени в Созопол, са може би някакви интелектуалци. Тези хора, изпреварвайки времето (както сега един известен български митрополит обяви Ванга за еретичка); това е продукт също на предубеждения, на наслагвания в християнството основно на базата на битовата обредност. Това е нещо подобно - вероятно са били някакви интелектуалци, които са се отличавали от останалите. Може би да са били изтъкнати граждани на Созопол", добави Недев. С подобно вмешателство, хората са ги неглижирали и като извънреална душевност.

"Има пластове от езичеството, много реликви, много останки - примерно в кукерските игри, свързани с ралото; има и исторически данни по време на пуническите войни; в обредите, свързани с кучета в Странджа. На битово ниво това си съществува и в християнството", посочи Димитър Недев.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (22):
16.12.2013 Созопол и Сигишоара правят "пътека на вампиризма"
09.12.2013 Созопол ще се побратимява с града на Дракула по "вампирска линия"
27.11.2013 Родните вампири се прочуха на 5 континента
01.11.2013 От чужбина: Вампири помагат на българския туризъм
20.09.2013 Вампирът отстъпи пред църквата "Света Богородица" като любимо място за туристите в Созопол
03.09.2013 Изровиха близнак на вампира от Созопол
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).