Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
99 години от Освобождението на Малко Търново
Автор: Екип Burgas24.bg 13:15 / 25.10.2012Коментари (0)2262
Днес се навършват 99 години от Освобождението на Малко Търново. Абсолютно нищо не се знае, в национален мащаб, за това как са протекли събитията в Странджанския край, разказа Георги Цъгов. Източниците, с които разполага музея и общината в Малко Търново, са най-вече по два документа - дневника на поп Сава Шаренков, който се пази в Историческия музей в Бургас и спомените на учителката Тодорка Янкова, също от Малко Търново, милосърдна сестра.

Благодарение на историографа Янко Керемидчиев, роден в Малко Търново и е бил директор на Бургаския исторически музей, тези документи се издириха и са на лице, обясни Цъгов.

"Малко Търново има три освобождения. Освободено е от Османско иго още през 1878 година, но Берлинският договор откъсва тези земи по-късно от Мидия-Енос и границата отива на Босна. Така тази част от България отново остава в ръцете на турците. 35 години тази част на България е под султанска власт. За това идва моментът през 1912 година - Балканската война, в България, Сърбия и Гърция обявяват война на Турция и това е удобният момент с български войски да се освободи този край. На 9 октомври 1912 година по стар стил или 20 октомври по нов, в Малко Търново влизат първите части на българското опълчение. След два дни още нови роти влизат в града и тогава се създава първо 12-членна комисия, която да следи за реда в района, а за управлението на града се избира една 3-членна комисия с председател Иван Дяков и членове Иван Берберов и Райко Петров, който става кмет. Тогава Малко Търново обявява своята независимост като свободна територия", разказа той.

"В тези два дни се обслужва молебен пред православната църква в знак на почит към българските войници и опълченци, които влизат в града. Когато турците се изтеглят, в Малко Търново не живее обикновено турско население, а най-вече администрация и офицери от турския гарнизон, поп Сава Шаренков създава група и описват имуществото на офицерите в техните домове за да не бъде то ограбено. Това е първият значим акт, който по-нататък става акт на една дипломатическа работа от страна на свещеника спрямо една нова реукопация, която настъпва в Малко Търново, след като през 1913 година започва Междусъюзническата война и турците отново влизат в града. Те влизат с решение ,дори войниците пуснати на свобода, да безчинстват. Тогава поп Сава Шаренков заедно с други първенци от града представят на Осман бей, коменданта на града, списъка на имуществото, което те са съхранили. Трогнат от този техен жест, той ги пита какво имат в предвид, а те го молят войската да се прибере в казармите, което и става като не се позволява мародерство в града. Така се стига до датата 25 октомври 1913 година, когато отново в резултат на примирието, което е сключено между воюващите страни, тази част от територията на Странджа се присъединява към Царство България. Трогателен е моментът на прощаване на турския комендант, възпитаник на френски пансион, с града. При подписването на акта за предаването на земите той търси свещеника Сава Шаренков, на който се покланя заради тези му достойнства", каза още Цъгов.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: