6 гроба в римски некропол са открили археолозите при разкопки в "Деултум - Дебелт"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:00 / 16.10.2013
3286
Шест гроба в римски некропол са открили археолозите при разкопки в Националния археологически резерват "Деултум - Дебелт". Това съобщи Красимира Костова, директор на Историческия музей в Средец.

"Имахме един изключително интересен сезон, тъй като от седмица, разкрихме тези гробове в южната част на колонията. Излязоха шест гроба", обясни тя.

Единият е на лекар, открити са бронзови тубоси, в които има медицински инструменти. Това са скалпели, кюрети и едно зарче. "Вероятно докторът е обичал и хазартните игри", отбеляза Костова.

Открит е и един изненадващ за археолозите скелет, тъй като костната система е доста нагъната, обясни тя. "Това вероятно е свързано с артритите заболявания, от които са страдали хората в колонията 2-3 век, а и по-късно", посочи Костова.

"Към настоящия момент ни предстои започването на спасителни разкопки на римския некропол", допълни археологът.

"Това лято имахме един много усилен сезон. Ние сме на терен от първи март и правихме спасителни разкопки в територията на археологическата база във връзка с реализацията на проекта "Деултум - врата към загадъчната Странджа", каза Костова.

"Разкрихме една вила субурбана, която се е намирала до източната крепостна стена на римския Дебелт. С финансиране на министерството на културата работихме в античния град, термите. Разкри се едно прекрасно кръстовище от византийския Дебелт, края на 4-началото на 5 век, с колонада", обясни археологът.

"Разкрихме северната крепостна стена на византийския Дебелт с трапецовидна кула, която е запазена. На този етап се вижда на 3.5 м. - 4 м. в суперструкция, но все още не е достигнато подовото ниво. Вижда се, че северната крепостната стена е специално подсилвана, тъй като повечето опасности за града са идвали от север като имаме предвид и готи, и хуни, славяни, авари и прабългари", разказа Костова.

Източник: Радио "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).