40 деца от Камено, отпаднали от училище, се върнаха в клас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:43 / 31.10.2013
672
Общо 40 деца от община Камено, които са отпаднали от образователната система, са се върнали в училище. Реинтеграцията на младежите е част от приключилия вече проект "Отново на училище", реализиран по ОП "Развитие на човешките ресурси. В инициативата взеха участие четири училища от общината - СОУ "Христо Ботев" - Камено, ОУ "Иван Вазов" - с. Русокастро, ОУ "Христо Ботев" - с. Трояново, НУ "Братя Миладинови" - с. Кръстина.

В проекта бяха включени ученици от 7 до 18-годишна възраст, които поради различни причини са спрели да посещават часовете. Целта беше не само да се върнат децата в клас, но и да се предложи превенция за по-нататъшното им отпадане от образователната система. Наред с учениците специално обучение са преминали и самите преподаватели, които да придобили умения за работа в мултикултурна среда.

За всички дейности по проекта са били отделени 127 368, 81 лв. Средствата са използвани за допълнителни уроци по български език и математика, за кръжоци по интереси, за провеждането на интерактивни методи на обучение, които да повишат интереса на децата. Пари са били отделени и за подобряване на материалната база в учебните заведения. Наред с това преподаватели и психолози са провели редица срещи и с родителите, за да установят причината за отпадането на децата им от училище.

"След срещите ни с родителите стана ясно, че най-честата причина децата им да не посещават часовете, е заминаването на семействата в чужбина. Тъй като безработицата в общината е голяма, там те търсят препитание. Лошото е, че в тази ситуация децата се оставят за отглеждане при баби и при дядовци, които нехаят за образованието им.", обясни Катя Балтаджиева, директор на СОУ "Христо Ботев" в Камено.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).