3 села в Руенско се чудят как да преборят безводието

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:53 / 16.10.2012
698
Три села в Руенско се борят с безводието цяло лято. С наближаването на зимата, проблемите на хората ще стават по-сериозни. Това обяви заместник кметът по европейските въпроси в Община Руен, Иб Мустафа, по време на междуинституционална работна среща за зимната подготовка.

Според Мустафа, хората използват местен водоизточник за вода, която обаче не ставала за пиене. При евентуална авария по електропреносната мрежа през зимата, проблемът можел да се задълбочи, тъй като жителите разчитали изцяло на водните помпи, които работят с ток. По време на срещата, Иб Мустафа, отправи апел към Областната администрация в Бургас да бъдат осигурени генератори, с които въпросът частично ще бъде решен.

"От голямата суша и през тази година имахме недостиг на питейна вода в села Мрежичко, Припек и Подгорец", обясни зам.-кметът. След договор с военните за нуждите на населените места са взети три водоноски в началото на лятото. Сега обаче, местните управници в Руен сметнали, че времето ще бъде по-благосклонно и върнали водоноските, договорът, за които и без това изтичал. В момента хората в трите села почти нямат вода, след въвеждането на специален режим, който определяли кметските наместници. Водата и сега се доставя с водоноска.

"Имахме проект, който беше спрян. Трябваше да се изпълни един последен етап и селата да бъдат свързани към яз. "Камчия". Отговорът на управляващите бе, че няма пари. В момента се опитваме да кандидатстваме по други програми, но към момента хората са в бедствено положение", обясни Мустафа.

Според него, в селата живеят близо 1500 души. Освен за хората, обаче проблемът с липсата на вода се оказал и сериозен за животните, които те отглеждали.

"Проблемът може да бъде решен. Нужно е само да се подмени водопреносното трасе, което е с дължина около осем километра. Проектът е готов, но търсим финансиране" категоричен бе Иб Мустафа.

По думите му, за свързването на трите села с най-близкия водоизточник оставали само няколко километра, но правителството спряло проекта, по който се изпълнявали работите. Сега от общината са подготвили нов проект, с който ще кандидатстват за финансиране по Оперативна програма за развитие на селските райони и тази с поглед към околната среда.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
В края на септември: Морето взе поредна жертва
Ценни находки откриха в Созополския залив
Къща горя в айтоско село
Сириец се удави в Приморско
Напредва ремонтът на този път в Бургаско
Помориец се специализира в кражбата на велосипеди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).