Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
17-годишни наливат уиски на клиенти по морето
Автор: Екип Burgas24.bg 10:12 / 01.08.2012Коментари (1)609
© Burgas24.bg
Нов скандал разтресе морето. Трудовите инспектори се натъкнаха на 17-годишни бармани, които разливат уиски на клиентите си. Младежите започвали работа зад бара след 23 часа, когато инспекторите вече са приключили и последните проверки. Трудовите хрътки обаче преди 2 нощи изненадали голям бар в Слънчев бряг с внезапна проверка. Оказало се, че питиета на клиентите налива 17-годишният Васил Асенов.

Младежът, родом от Стара Загора, работел по 4 часа на ден - от 23 до 3 през нощта. В бара се трудел от месец. Ден след проверката трябвало да получи и първата си заплата. "Управителят на заведението ни обясни, че момчето е на работа за първи ден. Освен това било на 18 години, но не си носело личната карта. Казаха ни още, че тъкмо му готвели договора за първа смяна - от 8 до 12 часа", разказаха инспекторите.

Те обаче обясниха, че непълнолетните нямат право да работят след 20 часа. Още повече с алкохол, който не би трябвало по закон да докосват до 18-ата си годишнина. Ден след проверката Васил Асенов отишъл при инспекторите в Бургас да се оплаче, че веднага е бил освободен от работа и дори не получил и първата си заплата. Държавните служители му обяснили, че тъй като е работел нелегално, няма как да му помогнат да си получи парите. Единственото, което те по закон имали право да сторят, е да глобят собствениците на заведението, както и направили още същата вечер.

Трудовите инспектори разказаха, че наемането на непълнолетни е масова практика тази година по морето. Най-много нарушения били засечени в Слънчев бряг, където и сезонните работници са най-много. Хлапета под 18 години миели чинии зад бара, разнасяли напитки и продавали на сергии по 10-12 часа на ден. "Много от тях нямат и никакви договори за работа", казаха още инспекторите. След проверката в бара на Слънчев бряг те се натъкнали на още дузина подобни случаи, за които веднага били взети мерки.

Сред грубите нарушения на трудовото законодателство по Черноморието е и работата вечерно време. По закон непълнолетните нямат право да работят след 20 часа вечерта. Много често обаче подрастващите дават и нощни смени. Обикновено те работят до 23 часа вечерта, когато в курорта затварят повечето магазини и сергии. Непълнолетните обаче са готови да прикрият работодателите си само и само да не останат без приходи през лятото.

"Когато ги хванем без трудови договори, те се кълнат, че това е първият им работен ден, едва ли не дошли са преди час на работа и още нямат подписан договор. Нямали сме случай някой да признае, че работи например от месец. Всички се опитват да прикрият работодателя", твърдят инспекторите от Инспекцията по труда. Проверяващите са убедени, че още когато постъпват на работа, непълнолетните минават инструктаж как да се държат и какво да говорят в случай, че ги засекат без договор. Освен това работодателите надлежно им разясняват, че те също носят отговорност пред закона и защитавайки тях, защитават и себе си. От инспекцията обаче предупредиха, че всеки, който се опитва да прикрие работодателя си, може да отнесе глоба до 10 000 лева. С 1000 лева глоба например се отървал младеж, който работел в ресторант край Варна без никакви документи. Момчето правело заготовки за салати, като получавало по 15 лева на ден. Срещу парите обаче нямало никакъв документ. "Момчето си призна едва на третия ден, сам дойде при нас, защото шефовете му го изгонили. В този случай обаче глобихме и него, и шефовете му", разказаха още инспекторите.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.08.2012 г.
0
 
 
Има нещо сбъркано .Направете една мин.заплата от 500 лв.Стига с тия...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: