Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
129 са браковете в Несебър през 2010
Автор: Екип Burgas24.bg 13:56 / 08.02.2011Коментари (0)699
©
Младоженци в сватбени одежди и с ангелски крила са се врекли във вярност не къде да е, а точно в града на ЮНЕСКО през 2010 година. На идеята за присъствието на интересния аксесоар към обеклото им, служителите в обредния дом са дали мигновено съгласието си, въпреки че други на тяхно място биха отказали. Заразени от ентусеазма на двойката, общинските служители са изпълнили младежкия замисъл за по-разчупена церемония.

Бъдещото семейство влиза в залата с гостите под звуците на традиционния Менделсон, а на фона на "музика" галеща слуха на морските хора - шума на вълните, се извършва бракосъчетанието. Още в началото на церемонията, следва и другата изненада за гостите - появата на ангелските крила. Аксесоарите се поставят от кумата на младоженеца и от кума на булката. Цветът на крилата за почуда на всички е черен в тон с цветята по роклята на най-важната дама на сватбата. Малката шаферка, която има отговорната задача да носи пръстените за церемонията също е с ангелски крила, но бели - в тона на тоалета й. Нестандартната сватба е през ноември, като за двамата младоженци това е първи брак. Интересен е фактът, че младите хора, изявили желание да си кажат "ДА" в красивия Несебър, са от Раднево и Аксаково, като жената е на 25 години, а мъжът -на 28. След поздравите и снимките в първите минути от новото им социално положение, нестандартно мислещото, щастливо младо семейство и неговите гости се отправят за дълга веселба към Варна.
Има и друг интересен случай за отминалата 2010 година, разказват още служители в обредния дом. На един от смесените бракове, при който жената е българка, а мъжът англичанин, младоженецът изявява желание да получи предварително клетвата за вярност, която се произнася при поставяне на пръстена на ръката на любимата. На самата церемония пред погледа на своята избраница и всички присъстващи свидетели, благородникът по душа изрича клетвата на български език и трогва, както дамата на сърцето си, така и всички гости.

На специалната за миналата година дата 10.10.10 има издадени общо 7 акта за граждански брак. В късмета на еднаквите числа се оказва, че вярват както романтици-жители на община Несебър, така и 25 годишна жителка на Сандански и нейният 36 годишен любим от Астрия. За тях, както и за останалите 6 двойки, това е първи брак.

За 2010 година присъставените и сключените граждански бракове в Несебър са общо 129. От тях 12 са присъставените актове за брак. Особеност при тях е, че бракът е в чужбина, а поне един от двамата младоженци е българин. Пет от тях през 2010 са в Германия, три са сключени във Великобритания, два -в САЩ, а по един в Турция и Полша. При присъставените актове прави впечатление, че при повечето от тях има значителна разлика във възрастта на двойките, като например мъж на 42 години се жени за 25 годишна жена, мъж на 62 години става законен съпруг на 42 годишна дама, а разликата в годините на друга брачна двойка е 32. При сключените бракове в Несебър се задълбочава тенденцията старинният град да е все по- препочитано място, където се вричат във вярност влюбени двойки не само от България, но и романтици от чужбина.

Според данните, получени при справка в регистъра на ритуалната зала, има сключени бракове между пловдивчанин и филипинка, между австрийски гражданин и жена от Сандански, както и между жена от Израел и мъж от Ямбол. За 2010 година граждански брак в града на ЮНЕСКО са сключили арменец на 38 години, владеещ добре български език и 22 годишна дама от Руската федерация, като за него това е втори, а за нея- първи брак.

Пак според статистиката двойка от Нотингам, Англия, сключват брак в Несебър в разгара на лято 2010 - през юли. При този брак гостите на церемонията, които са им съграждани, са имали листи с превод на ритуала на английски. Пак през лятото, но месец по-рано двама англичани на по 24 и 25 години са си казали заветното "да" в романтичния Несебър. Сред встъпилите в граждански брак през 2010 са мъж от Бурагас и китайка, живееща във Великобритания, сирийски гражданин и бургазлийка, норвежец и жителка на Ветрен. За 2010 година само един жител на Несебър е встъпил в брак с гражданка на чужда страна.

От сключените бракове за миналата година много малка част се пада на тези между двойки от община Несебър - само 24. Жителите на общината, встъпили в брак с хора от други населени места са 39. Останалите брачни церемонии са между влюбени от цялата страна и сватби с чужденци. Последната сватба за 2010 година се е състояла на 26 декември между мъж от Ахелой и жена от Несебър, като и за двамата това е първи брак. Разпределени по месеци най-много влюбени са си казали "да" през октомври- 28 пъти, през септември 21 двойки са станали законни семейства, 16 брака са сключени през август, 12 са сватбите през май, а 8 през юли. През април и юни са 7, в двата последни месеца от годината- по 5, а най-малко са се женели през февруари, януари и март - съответно 4,3 и 1 сватби.

Два са сключените предбрачни договори за 2010 година. Единият е при българо-китайския брак, а вторият при присъставения акт за брак на двойка българи, станали законно семейство в САЩ.

През януари тази година са сключени 4 брака, 2 о тях смесени- между българи, жители на община Несебър, и рускини. Първата сватба за годината се е състояла на големия християнски празник Богоявление. През февруари 2011 три двойки са заявили желание да станат законно семейство, една през април, през май са 3, а през юни-2. Едната дата от двете сватби през лятото е записана още 2010 година по молба на бъдещото семейство.

За сравнение с 2010 през 2009 година скючените бракове са 115.От тях присъставени са 8 брака. Само 2 церемонии са били извършени на датата 09.09.09, а единствената сватба през месец декември е сключен на 30-о число, последният работен ден на обредния дом. Според статистиката Менделсон е звучал най-много през септември - 24 пъти. 15 граждански брака са сключени през октомври, през май-14, 11 през август, 7 през февруари и юли. Сватбите през юни са 9, през април-8, ноември- 6, най-малко са през март и януари, съотвено- три и две.

През 2009 гоидна предбрачните договори са два. Единият представлява законов режим на разделност. Двойката е от Варна, той е на 45 години, а тя на 29 години и за двамата това не е първи брак. Вторият е договорен режим. Той е от София на 38, а тя на З1 от Ахелой. И двата брака са сключени през октомври.

От всичко написано до тук може да обобщим: Несебър е град, вдъхновяващ двойки от различни градове и страни да си кажат "ДА", заради романтиката, която излъчва, а най-предпочитаните месеци за узаконяване на съвместното съжителство са септември и октомври. Есента е сезонът на сватбите, сезонът, който местните, а и не само те, предпочитат за вричане във вярност. Това е моментът, в който силният туристически сезон е отминал, слънцето все още гали с топлината си земята, шумът от потокa посетители е намалял и градът свети в есенно очарование.

Уникалното съчетание на природна красота, архитектура на старинния град, културата и историята, запазена през вековете, и хармония между тези отделни елементи дава възможност на управата на Несебър, използвайки неговите предимства и достойнства, да развива както традиционен, така и културен, религиозен, спортен туризъм. Напоследък най-новата идея е да се развива и сватбен туризъм.
Утвърждава се тенденцията есента да е сезонът, в който гостите на града, търсещи най-вече друг, по-романтичен и уединен в своята непреходна красота Несебър, могат да изрекат своя обет за вярност на морския бряг. В този смисъл всеки може да вложи въображение, за да направи своя сватбен ден незабравим в очарованието на един старинен град с над 3200 годишна история.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: