Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
120 двойки гривести рибарки заселиха острова за саблеклюни в Атанасовското езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 11:56 / 14.05.2013Коментари (0)491
©
Тази пролет 120 двойки гривести рибарки завзеха специално изградения за саблеклюни изкуствен остров в южната част на Атанасовско езеро. Преди две години в продължение на десет дни доброволци дошли от цялата страна, изградиха огромен остров за гнездене на саблеклюни в един от басейните на плитката лагуна Атанасовско езеро. Островът с размери на малък двустаен апартамент още на следващата пролет бе зает от 28 двойки саблеклюни, които загнездиха успешно. Те деляха новия си дом с 8 двойки кокилобегачи и 2 двойки речни рибарки.

Две години по-късно, обаче, по-едрите и по-агресивни от тях гривести рибарки се настаниха на насипния остров. Този вид създава гъсто населени и шумни колонии в периода на гнездене и често така прогонва всички останали видове птици от територията. Наблюденията на птиците в езерата на Бургас, осъществявани от Българско дружество за защита на птиците по програма LIFE+ на ЕС - "Живот за Бургаските езера", показват, че гривестите рибарки са успели да изгонят 5 двойки саблеклюни вече изоставили яйцата си. Други пет двойки обаче, все още съжителстват с гривестите рибарки.

"Въпреки нападенията им, островът се обитава още от кокилобегачи и речни рибарки", разказва Владимир, отговорник по мониторинга на птиците в езерата. Влади споделя и причината да бъдат положени огромни усилия за изграждането на дом за саблеклюните: "Направихме го, защото искахме да осигурим безопасно и недостъпно място за тези птици от набезите на хищниците" и продължава "Те са най-потърпевши от дребните хищници, защото гнездят на земята и не само яйцата, но и малките им стават жертви на чакалите и бездомните кучета".

Още първата година от пускането му в експлоатация става ясно, че островът е ефективен и усилията на толкова много хора не са били напразни. Предпазени от хищниците, но не и от стихиите на природата, птиците се изправиха пред ново предизвикателство за оцеляването си - проливните дъждове през май миналата година. Единствените оцелели на острова птици тогава бяха 13 малки саблеклюна и 4 малки речни рибарки.

Специалистите си спомнят, че освободената от саблеклюните територия не е останала празна миналата година, а веднага е била заета от още повече речни рибарки, които само няколко седмици по-късно са оформили колония от над 80 двойки, успешно излюпили и изхранили малките си.

"Тази година очакваме да видим резултата от загнездилите нови жители на острова - гривестите рибарки", допълват орнитолозите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: