Масовото им убийство по Черноморието било заради месото им, което се продава в елитни ресторанти.
Порцията се поръчвала само от "посветени" гастрономи и струвала 50-100 лева според клиента. Тя не фигурирала в менюто, но баровците трябвало да попитат, за да им предложат ястието.
Чужденците пък се нуждаели от препоръка от българин, който гарантира за тях.
Забранените за улов интелигентни животни, живеещи в Черно море, били три вида, като най-вкусното месо било от афалината.
Тя достига до тегло 200 кг и пържолата от нея нямала тлъстини.
Най-големите любители на вкусното месо били турците, които вярвали, че то е лековито.
По-старите варненци си спомняли 70-те години, когато в прочутите соцкръчми като "Димят" се предлагало кайзеровано филе от акула.
Източник: в. "Всеки ден"
Още по темата (28): | |