Възможно е оттегляне на бизнеса от усвояването на европарите заради високите банкови лихви
Автор: Екип Burgas24.bg 17:47 / 30.06.2009Коментари ()688
Възможно е оттегляне на бизнеса от усвояването на средствата от европейските фондове заради високите лихви на банките при теглене на кредит. Това каза днес Петко Русинов, председател на борда на директорите на фирма "Атлантик"АД по време на дискусия между представители на бизнеса и водачи на листи на кандидати за народни представители на тема "Иде ли краят на кризата?".

Русинов посочи пример, при който малко или средно предприятие печели, примерно, проект за 1 милион лева за две години. Реалното финансиране на този проект е само 10 процента. Това е така, тъй като предприятието се обръща към банка за оборотен кредит по проекта, който е с 15 процента лихва. Накрая за двете години трябва да се върнат 30 процента от сумата на банката под формата на лихва, 50 процента е личното финансиране, плаща се на консултанти, такси и т. н. "Мисля, че с такива големи лихви просто пълним джоба на банките и няма да могат да се усвоят средствата от ЕС. Какво може да се направи за намаляването на лихвения процент?", бе въпросът на Русинов, но той така и не получи отговор.

Председателят на борда на директорите на едно от най-големите предприятия за внос и износ на риба и рибни продукти припомни, че 85 процента от банките у нас са чужди. Останалите в по-голямата си част са корпоративни или на групировки, където малкият и средният бизнес не може да отиде или отива с риск.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vuzmozhno-e-otteglyane-na-biznesa-ot-usvoyavaneto-na-evroparite-zaradi-visokite-bankovi-lihvi-98043
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.