Агнешкото за Гергьовден запази цената си в Бургас. Няма увеличение на традиционното за празника месо показа репортерска проверка на пазара до бившия магазин „Краснодар". На повечето частни магазини покрай пазара цената на агнешкото бе на 9 лева, а на места - и по 10 лв., но там наплив от купувачи нямаше. В самия магазин до пазара агнешката плешка бе на цена 8,98 лв., а агнешкият врат - 9,98 лева. Причината да не поскъпне агнешкото точно преди празника, като обикновено ставаше преди години е, че в последните месеци в града врати отвориха няколко големи вериги магазини, които също се надпреварват да привличат клиенти и съответно държат по-ниски цени. Проверка показа, че в големите вериги, където продават агнешко, в зависимост дали е охладено, замразено, родно или внос от Нова Зеландия - цената варира до 6,00 лева. Цяло агне охладено българско по произход се продава на цена от 12,40 до 11,96 лева. Преден бут на места е 9,70, а заден - 12,90. Най-скъпи са агнешките котлети - на цена от 16,31 лева. Замразена агнешка предна четвърт е на цена 11,75 лева, а замразен агнешки бут има и на цена от 13,91 лева. Най-евтино е агнешкото внос от Нова Зеландия - замразена предна плешка се продава в една от големите вериги магазини на цена от 8,27 лева. Зеленчуците по пазара също не са повишили цените си осезаемо. Краставици могат да се намерят на цена от 1,60 лева до 2,20 - 2,30 лева. Доматите от 1,80 до 4,40 с български произход. Традиционните за Гергьовден спанак се продава на цена от 1,40 до 1,80, а джодженът, без който не може да се сготви агнешкото - е на цена от 0,30 до 0,60 стотинки. Прясната салата също може да бъде открита на различни цени - от 0,30 ст. за маруля до 1 лев за крехка къдрава салата. Ден преди празника бургазлии масово купуваха агнешко месо, на места се образуваха дори и опашки, особено там където е по-евтино, но търговците заявиха ,че месо ще има за всички, за да посрещнат празника подобаващо.
Източник: р. "Фокус" |