Бургаската гимназия по туризъм се представи отлично в Регионалното състезание по професии във Велинград | ||||||
| ||||||
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си. В състезанието взеха участие 18 отбора на готвачи, 12 отбора на сервитьори и 10 отбора на хлебар-сладкари от професионалните гимназии на Асеновград, Бургас, Велинград, Котел, Кърджали, Павел баня, Пловдив, Поморие, Стара Загора, Слънчев бряг, Сливен, Хасково и Ямбол. Състезанията бяха оспорвани, а отличното представяне на участниците затрудни журито в крайната класация. В категорията "Най-добър млад готвач“ Божидара Михова от ХІІ клас, на ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас се класира на 6 място. Предястието, което приготви беше Пура с банична плънка, обвита в пелерина от бутер тесто, поднесена с бонбони от сирена. Основното ястие носеше името "Пролет край стария пън“ и представляваше Руладин от свинско бон филе и прошуто с гарнитура полента и поширана тиквичка. В категорията "Най-добър млад сервитьор“ се представи Пламена Петрова от ХІ клас, която се класира на 5 място. Задачата й беше да подготви маса за двама; да презентира и сервира асортимента, приготвен от готвача, придружен от подходящо вино; както и да декантира червено вино – техника за отделяне на утайката на виното. В категорията "Най-добър млад хлебар-сладкар“ Гюлсюм Юсеин заслужено спечели овациите на публиката, въпреки че се класира на 5 място. Нейната "фокача“, приготвена в два варианта – с розмарин и зехтин, с маслини и чери домати бе високо оценена от всички, които я дегустираха. Десертът, с който се представи беше деконструирана вариация на торта "Черна гора“, в изключително атрактивен и вкусен външен вид. Представянето на бургаския отбор получи отлични добри отзиви от жури, кулинарни специалисти и зрители. Учениците от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас продължават в следващия кръг на състезанието – Националния, който ще се проведе в Пловдив между 18 – 20 април. |