Любопитно: Българинът преди 140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно | ||||||
| ||||||
Знаем от Захари Стоянов, че до преди Освобождението по нашите земи хората са ядели само хляб и лук, отбеляза Димитрова в студиото на "Тази неделя". "Вероятно затова е имало такъв глад за западна култура. В този период все още няма изградени вкусове и навици. Определени подправки, които сега уж откриваме, са били у нас и в края на XIX век", посочи тя. Кръстева посочи, че навиците ни са се променили сериозно за изминалия век – салатата преди е била четвърто-пето ястие, като обикновено за целия ден е имало само по едно хранене. Изследването е на база на списанията от това време, а също и на кореспонденцията на личния секретар на Фердинанд граф Робер дьо Бурбулон, който споделял с майка си какво се готви в двореца. Шеф Андре Токев отбеляза, че България е била голям производител на "интересни продукти" като аспержи и артишоци. "Много разнообразни рецепти, които показват, че българинът преди 120-140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно, може би през социализма всичко беше прекалено стандартизирано, изгуби се тази регионалност", коментира той. И допълни: "Кухнята е история и историята е кухня". |