Бургаските гета "горят" от страшни болести
Автор: Екип Burgas24.bg 17:43 / 23.01.2009Коментари ()667
Новородените ромчета от бургаските гета не са ваксинирани за най-страшните болести като туберкулоза, тетанус, коклюш, хепатит, предаде БГНЕС.

Още при раждането си родилките-ромки бягат от родилния дом, а навършат ли годинка, малките ромчета вече се хранят от кофите с боклук. Децата сеят най-много болести, защото нямат изграден имунитет. Затова кварталът "гори"от туберкулоза, жълтеница, сифилис и други страшни зарази, алармира Митко Доков. Пред екип той изрази тревогата си, че населението в "Победа" тъне в мизерия, мръсотия и болести. За това той упреква самите роми, които нехаят за здравето и живота си. При разработените десетки програми за ангажиране на ромската общност в общественополезен труд те се хващали на работа най-много за месец-два и след това отивали да крадат и да се ровят в боклуците. "Най- лошото е, че хората ми няма да се оправят. Живеят като скотове - ден за ден", каза още Доков.

Квартал "Победа" е пред взрив от туберкулоза, оплака се ромският лидер. Само на улица "Опълченска" 36, където живеят 100-тина цигани, жълтата гостенка е повалила повече от трийсет души. Най- страшното е, че болестта е силно заразна и се предава много бързо. Поразените от нея не се лекуват, защото не си плащат здравните осигуровки и нямат пари за лечение. "Ще настоявам да бъде обявена официално епидемия от туберкулоза", каза още Митко Доков.
В понеделник предстои среща между представители на Областния ромски съюз и Белодробната болница за съвместна работа. Двете страни ще решават заедно проблема с болестите.

Източник: БГНЕС



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskite-geta-goryat-ot-strashni-bolesti-74380
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.