Все по-малко риба в Черно море заради преулов и замърсяване
Автор: Екип Burgas24.bg 10:09 / 05.08.2016Коментари ()1243
© Burgas24.bg
Цаца, сафрид и чернокоп са най-търсените риби в крайбрежните заведения, казват ресторантьорите пред БНТ. Едно от най-големите удоволствия на морската ваканция е прясната пържена риба. Тази година обаче само около една трета от рибата, продавана у нас, е българска. Дори в плажните заведения не всички сервират черноморски миди и риба.

"За жалост, основно лятото българинът яде замразена или охладена риба от Гърция. До сега освен кая, трицона... всичко почти е замразено, охладена риба идва от Гърция. Някои клиенти предпочитат цацата - препържената цаца, така са свикнали! - независимо с какъв джоб са", казва Нестор Несторов, управител на заведение.

Намаляването на рибата през последните години не засяга само Черно море, а е световен процес. Според специалистите засега в наши води като вид е изчезнала само черноморската скумрия, но и останалите намаляват. Сафрид, трицона, хамсия, калкан, барбун, черноморска акула, т.е. за всички тия промишлени видове риби се наблюдава намаляване на запасите, като се счита, че основните причини са две: това е преулова и замърсяването.

Траленето на морското дъно за рапани също е фактор рибата постепенно да изчезва. Затова макар рибарите ни все още да хващат сафрид, част от него е внос. Ципурата и лавракът идват от Гърция, хекът и скумрията - от Норвегия, а пангасиусът - от Виетнам. В Черно море още ловят чернокоп, заргана и лефер. Особено търсен е калканът. България и Румъния спазват европейските квоти за улов, но те не важат за останалите четири черноморски държави и затова и той също намалява.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Vse-po-malko-riba-v-Cherno-more-zaradi-preulov-i-zamursyavane-661050
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.