РИОКОЗ Бургас учи децата да се хранят здравословно
Автор: Екип Burgas24.bg 15:15 / 05.11.2008Коментари ()467
© Burgas24.bg
Викторина на тема "Ние се храним здравословно" се проведе днес в сградата на РИОКОЗ Бургас, като част мероприятията посветени на Националната седмица за борба със затлъстяването. В нея се включиха ученици от четвъртите класове на няколко бургаски училища, като тяхната задача бе да покажат своите знания относно здравословното хранене и необходимостта от физическа активност.

Кампанията на РИОКОЗ и БМЧК се провежда за трети пореден път в цялата страна, като основната й цел е децата, техните родители и близки да осъзнаят ползата от здравословното хранене и неговото влияние върху целия организъм на подрастващите, заяви д-р Люба Павлова- директор Дирекция „ООЗ" РИОКОЗ Бургас. Статистическите данни сочат, че 22% от децата на възраст между 10 и 18 години страдат от затлъстяване, като причина за това е не само превишения прием на нездравословна храна, но и минималната физическа активност. „Децата трябва да приемат колкото се може повече плодове, зеленчуци и богата на витамини и минерали храна, като особено важно е тя да бъде разнообразна. Захарните изделия, тестените закуски и консервантите трябва да бъдат ако не изключени, то поне сведени до минимум.", допълни д-р Павлова.

Във викторината участваха деца от ОУ "Елин Пелин",ОУ "Васил Априлов", ОУ "Княз Борис", ОУ "Братя Миладинови", които показаха завидни знания относно здравословния начин на живот. Установено е, че половината от децата в страната на възраст от 4 до 14 години страдат от наднормено тегло поради нездравословно хранене, което води до редица заболявания у подрастващите, като първият признак за тях е хипертонията.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/RIOKOZ-Burgas-uchi-decata-da-se-hranyat-zdravoslovno-65181
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.