До месец става ясно кога ЕК ще анализира прокуратурата ни
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 17.02.2016Коментари ()1262
© Bulfoto
Най-късно до края на март ще се реши кога специалистите от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия ще се заемат с експертизата на дейността на прокуратурата.

Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева в кулоарите на парламента. Коментарът й бе по повод срещата с директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК - Мери Маккарти, която се проведе във вторник.

Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия ще могат да помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата и при необходимост - за изготвянето на новата наказателна политика.

Очаква се експерти да идват на мисии у нас. Посещенията им ще са финансирани от Европейската комисия, каза Захариева.

Тя обясни, че искането за експертизата е отправил премиерът Бойко Борисов в началото на януари на среща със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Службата била създадена миналата година, за да оказва подкрепа във всички сфери, в които се осъществяват важни структурни реформи. "От доста време искаме да се направи анализ на прокуратурата, хубаво е, че най-после предприемаме тази стъпка. Имах среща и с министър на правосъдието на Обединеното кралство, от когото също получих подкрепа. Разговаряла съм с посланиците на Германия и Холандия, от които имам също подкрепа", каза тя.

Сред предложенията на експертите от комисията било да се разглеждат конкретни дела. "Те ми разказаха за нова програма, която имат. Тя е по-скоро съвместна работа по дела, които са с особена сложност. Това често са делата по пране на пари, знаете, че там има специфична експертиза." каза Захариева.

Източник: "24 часа"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Do-mesec-stava-yasno-koga-EK-shte-analizira-prokuraturata-ni-619148
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.