© | | Денят след Бъдни вечер е Коледа, каза етнографът Сашка Бизеранова. По думите й, през нощта започват да ходят коледари, като се вярва, че който не е коледувал няма да може да се ожени. "Коледарските дружи тръгват към един часа през нощта и обикалят всички домове, като наричат за здраве, женитба и плодородие. Около сутринта тръгват 10-12 годишните коледарчета. И така започва другият ден, чрез преливане от един празник в друг", каза още Бизеранова. По думите й, Коледа се нарича още Божич. Започва се с прекратяване на поста. В миналото това е ставало, чрез уловено врабче и това е първото месо, което трябва да вкусят хората след 40-дневния пост. "Това врабче се разделя между всички в семейството и се дава на децата. В двора се запалва слама, която е била под софрата и всички трябва да се опитат да прескочат огъня за здраве. След това се ходи на черква и когато се приберат започва приготвянето на трапезата със свинско месо", каза още етнографът. Според нея, в миналото свинята се е клала на Игнажден, като не е трябвало да се опитва от месото в продължение на тези дни. Традицията е изисквала да няма живи клетки в месото, които могат да доведат до болести в семейството. "Младите семейства следобяд на Коледа посещават своите кумуве, като им носят обреден хляб и парче месо. Коледа трае три дни до Стефановден", добави Бизеранова. По думите й, напоследък има връщане към традиционната култура и много хора спазват изискванията за Бъдни вечер и Коледа. "Много хора посещават и църковния храм и отдават и мястото на християнската религия към раждането на Господа Иисус Христос", допълни още етнографът Сашка Бизеранова.
Източник: агенция "Фокус" |