© Нова тв | | Закуски със стъкла, пирони и насекоми най-често стряскат потребителите. Това стана ясно вчера от думите на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. Почти всеки ден в агенцията пристигат жалби, към които са приложени и злополучните храни. Именно за тестени изделия са най-честите сигнали, но те не са толкова опасни за здравето, каза проф. Моллов.
Съдържанието на химични и микробиологични опасности в продуктите е по-голям проблем, защото потребителят не може да ги види, у точни той. Само за месец сигналите на сайта на агенцията са над 200 броя, като по-голямата част са основателни. Хората се оплакват основно от мухъл, насекоми и други съставки в храните. Освен това има и жалби за продажба на продукти с изтекъл срок, както и за лоша хигиена.От 13 декември до сега са извършени над 800 проверки на производители и ресторанти за това дали са отразени изискванията, свързани с етикетирането. Новите правила предвиждат минимални изисквания за размер на шрифта, както и обявяване на всички съставки и описване на алергените в храните. За Никулден от агенцията са извършени общо 1470 проверки, по време на студентския празник пък са направени 766 инспекции и са съставени 10 акта.
Източник: в. "Монитор" |