Учредиха Съвет за тристранно сътрудничество към Инспекцията по труда в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:25 / 02.10.2013Коментари ()602
© Burgas24.bg
Бургас стана първият град у нас, в който вече действа Съвет за тристранно сътрудничество към Инспекцията по труда, предаде репортер на Burgas24.bg. Целта на новата структура е по-голяма защита правата на трудещите си, а в състава на Съвета освен Дирекцията "Инспекция по труда", влизат двете най-големи синдикални организации у нас - КТ "Подкрепа" и КНСБ и представители на работодатели.

Съветът ще разглежда казуси, свързани с трудовите отношения, безопасността на труда, общественото и здравното осигуряване, ще осъществява и контрол.

По думите на Здравко Тошков - председател КНСБ"- Бургас: "този контрол да бъде не само към работодателите, но и да бъде към самите работници, защото не са редки случаите, когато вина за нарушаване изискванията за безопасен труд носят самите работници. Пресен, елементарен пример: Каската е предоставена от работодателя съгласно изискванията. По време на работа се констатира, че работника не носи каска. Виновен е кой? Санкция към кого трябва да има...?"

Синдикатите са готови да участват с експерти в проверките, които извършва Инспекцията по труда. От Инспекцията пък не скриват, че работата им по проверка на определени сигнали за нарушаване на трудовото законодателство ще бъде облекчена от синдикатите. Основното, което очакват е информацията.

За първите 8 месеца на годината Бургаската инспекция по труда е извършила над 2300 проверки. Съставени са 546 акта на некоректни работодатели.

Източник: Радио "Фокус"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uchrediha-Suvet-za-tristranno-sutrudnichestvo-kum-Inspekciyata-po-truda-v-Burgas-457008
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.