Летният грип ще ни преследва и през септември
Автор: Екип Burgas24.bg 10:10 / 30.08.2013Коментари ()653
© Burgas24.bg
Летен грип ще ни мори и през септември, от него няма да се отървем чак до средата на октомври, тъй като дотогава се очертава топло циганско лято. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев вчера. Заразата се причинява от рино- и аденовируси, както и от "Ентеро 71" и "Коксаки" вирусите, които си ги донасяме от морето, поясни специалистът.

Независимо от разнообразието на вирусите, причиняващи летния грип, заболяването, причинено от тях, протича по един и същи начин.

То започва с втрисания, следвани от висока температура, остра диария, обезводняване и липса на апетит. Само за няколко часа заразата довежда до такова силно изтощение, че човек отпада, придвижва се трудно и пази леглото не по-малко от два дни.

За по-малко от седмица само в София са регистрирани 89 пациенти с тежки стомашно-чревни заболявания, причинени от въпросните летни вируси. Това показва регистърът на Районната здравна инспекция в столицата. От тях софиянците с ентероколити са 59. Двадесет и пет от случаите са причинени от ротавирус. Други случаи са на шигелоза и 2 на салмонелоза.

Болните за една седмица са поне три пъти повече, но не всички ходят при джипитата си, които на свой ред подават информацията в инспекцията, коментираха от там.

Обикновено нашенецът се самолекува или чака летният грип да премине сам, търси лекаря само ако е болно детето му потвърди и главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Специалистът предупреди, че малчуганите прекарват болестта много по-тежко, отколкото възрастните.

Дори само след едно-две повръщания и минимална диария те се обезводняват, организмът им отпада, отказват да се хранят и не се движат, поясни той. При възрастните с някои хронични заболявания като колити и гастрити инфекцията може да ги обостри, допълни главният здравен инспектор.

За разлика от зимния грип, срещу летния няма открита ваксина. Добрата хигиена, честото миене на ръцете и дезинфектирането им с кърпички на алкохолна основа предпазват от вирусите.

Макар че науката не се е произнесла конкретно по въпроса, практиката ми на лекар показва, че алкохолът помага и вътрешно, каза д-р Ангел Кунчев. Преди години, като практикуващ лекар, имах група пациенти с ентероколитни заболявания. Оказа се, че тези от тях, които се бяха почерпили, понесоха почти безпроблемно заразата, разказа той.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Letniyat-grip-shte-ni-presledva-i-prez-septemvri-451167
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.