Само един сигнал за съмнение за отравяне на пчели е подаден в БАБХ- Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:14 / 26.08.2013Коментари ()1141
©
Само един сигнал за съмнение за отравяне на пчели е подаден в Областна дирекция на БАБХ- Бургас (Българска агенция по безопасност на храните). Това съобщи д-р Георги Пискюлиев, началник отдел "Здравеопазване на животните" към областната дирекция. Сигналът се е отнасял за пчелин на територията на община Средец.

По закон земеделците действително обявяват дните, в които ще пръскат площите с препарати в местните кметства, а копие от графика се препраща и в областната дирекция на БАБХ. В тази посока действа и нарочна наредба за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините на провеждане на растителна защита. В нея е описан конкретния ред как да се действа когато се установи измиране на пчелите. При констатиране на смъртност в пчелина стопанинът трябва да подаде до 24 часа жалба в Областната земеделска служба с копие до кмета на населеното място, каза д-р Пискюлиев.

" За съдействие директорът на областната служба "Земеделие" незабавно уведомява "Растителна защита" и свиква една постоянна комисия, която си съществува по Закона за пчеларството във всяка една община. Комисията посещава до 24 часа от получаване на жалбата пчелина или пък в срок от три дни, ако има празници или почивен ден. В състава на комисията влиза ветеринарен лекар, който взима проба от измрелите пчели. Изпраща се акредитирана лаборатория и впоследствие получаваме резултата", обясни специалистът.

Той допълни, че в случая със Средец въпреки съмненията за отравяне това не е било доказано след направените изследвания. Георги Пискюлиев каза, че е редно при констатиране на смъртност пчеларите да уведомяват местните кметства и областната служба по земеделие, за да бъдат направени проверки и да се установи каква е причината за смъртността на пчелите.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Samo-edin-signal-za-sumnenie-za-otravyane-na-pcheli-e-podaden-v-BABH-Burgas-450482
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.