Редица промени в материалната база на "Бургасбус", въведоха и нови системи за контрол
Автор: Екип Burgas24.bg 10:39 / 23.08.2013Коментари ()1400
©
Преди една година "БУРГАСБУС" ЕООД спечели финансиране от Европейския Социален Фонд чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" по схема "Безопасен труд". Проектът "Усъвършенствуване организацията на трудовата дейност и подобряване безопасността на трудовите процеси в "БУРГАСБУС" ЕООД чрез покриване изискванията за придобиване на стандарт за безопасност на труда" беше удостоен с грамота на Министерството на труда и социалната политика за инвестиции в безопасни условия на труд.

Една година по-късно ръководния екип на проекта отчита успешната му реализация и резултатите, постигнати с него. В съдействие със своите партньори - изпълнители, избрани с конкурс по реда на Закона за обществени поръчки, осъществихме целите, които си поставихме в началото на проекта.

На първо място, работата по подобряване условията на труд започна с изготвянето от ЕТ "Стил - Саркис Алтънджиян" на Анализ на настоящото състояние и проектиране на нова организация на трудовите процеси. На базата на рисковите фактори, отразени в "Оценка на риска" от Службата по трудова медицина, се състави проект за бъдещата организация на труда в дружеството с оглед ограничаване на професионалните рискове и подобряване безопасността на труда.

С въвеждането на нова организация на труда и рационализиране на трудовите процеси се създадоха необходимите предпоставки за разработване и внедряване на работеща система за управление на безопасността на труда. Изпълнител на дейността е "Кредит Консулт» ООД - град Шумен. С негова помощ бяха дефинирани политиките и целите в работата по безопасен труд и се въведоха мероприятия за осигуряване на ефективен контрол на производствените рискове.

За доказване съответствието на внедрената система за управление на безопасността на труда с изискванията на стандарт 18 001:2007 (OHSAS) се извършиха задължителни процедури по одит и сертификация от лицензирана сертифицираща организация "ТСЛ Сертификейшънс" ЕООД - гр. Велико Търново. В резултат на извършения одит на дружеството беше връчен сертификат за внедрена система за управление на здравословни и безопасни условия на труд.

Проектът съдържа и инвестиционен елемент, в рамките на който дружеството извърши текущ ремонт на електрическата система на част от сервизните помещения. Изпълнителят на дейността - "Електра" ЕООД извърши подмяна на старите и компрометирани осветителни тела с нови енергоспестяващи. В резултат на ремонта се постигна подобряване на показателите за осветеност на работните места с над 50 на сто и привеждането им в съответствие с нормите за пожарна и аварийна безопасност.

Общата стойност на проекта е 107 000 лв. , от които 86 000 лв. - безвъзмездна финансова помощ по Оперативната програма и 21 000 лв. - собствения принос на дружеството.

След края на настоящия проект ръководния екип отчита изпълнение на поставените цели и като резултат - изграждането на адекватна, ефективна и ефикасна система за наблюдение, измерване, анализ и подобрение на трудовите процеси в дружеството от гледна точна на безопасността на труда.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Redica-promeni-v-materialnata-baza-na-Burgasbus-vuvedoha-i-novi-sistemi-za-kontrol-450075
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.